Mustafa: NSA će nastaviti da se bori za sprovođenje rezultata referenduma iz 1992.

Bujanovac, 3. januar 2020. -Nacionalni savet Albanaca (NSA) nastaviće da predstavlja volju i težnje Albanaca iskazane na referendumu održanom 1. i 2. marta 1992. godine, kada se gotovo 100 odsto Albanaca na jugu centralne Srbije izjasnilo za teritorijalnu i političku autonomiju sa pravom pripajanja Kosovu, poručio je predsednik NSA Ragmi Mustafa.

Nabrajajući najvažnije aktivnosti NSA u godini za nama, Mustafa je u objavi na FB naveo da će 2020. biti godina izazova u kojoj će NSA raditi na „vraćanju poverenja između Alabanaca“, zato što, kako kaže, „samo zajedno možemo i samo zajedno možemo da nastavimo“.

-NSA je sistemskim i institucionalnim pristupom uspeo da sprovede aktivnosti i izvan zacrtanog plana, a među njima je i informisanje ambasadora u grupi „Prijatelji Doline“ o poziciji Albanaca u Preševskoj dolini – kaže Mustafa.

Po njegovim rečima, NSA je po prvi put izdejstvovao redovno finansiranje od strane Republike Albanije uz „istraživanje sličnih mogućnosti i iz Republike Kosovo“, a pokrenuta je i inicijativa za otvaranje konzulata Albanije na ovom području.

On je pobrojao i dostignuća u saradnji sa institucijama države Srbije, kao što je Memorandum o razumevanju srpskog i albanskog Ministarstva prosvete i izrade Kataloga najčešćih albanskih imena i prezimena transkribovanih na ćirilično pismo.

-Intenzivirana je saradnja sa misijom OEBS-a u Srbiji kroz konkretne projekte i uspostavljen kontakt sa Ministarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom za ekononomski razvoj i saradnju Nemačke, ističe Mustafa.

Pored niza aktivnosti usmerenih na podizanje kvaliteta obrazovanja za albanske učenike i, kako je naveo, „odbrane stava o neprihvatljivosti menjanja nacionalne zastave“, Mustafa je izdvojio i tužbu protiv ministra odbrane u Vladi Srbije Aleksandra Vulina zbog navodnog govora mržnje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *