Arhimandrit Metodije iz Vranja novi iguman Prohora Pčinjskog

Moskovsku Duhovnu akademiju otac Metodijezavršio je u periodu od 2006. do 2009. godine

Bujanovac, 8. januar 2019.(foto Eparhija Vranjska)- Manastir Sveti Prohor Pčinjski od 1. januara 2020. godine ima novog igumana, arhimandrita Metodija Markovića, koga je u dužnost starešine manastira uveo vladika Pahomije.

“Na opštu duhovnu radost svih prisutnih, Svetoprohorske obitelji i vernog naroda, navodi se na sajtu Eparhije vranjske, u toku svete liturgije Episkop vransjki Pahomije uveo je u dužnost igumana manastira arhimandrita Metodija, čestitavši mu potom postavljenje”, navodi se na sajtu Eparhije vranjske.

Posle liturgije je u konaku manastira za sve prisutne priređena trpeza ljubavi tokom koje se novi iguman zahvalio vladici Pahomiju na ukazanom poverenju, ističući veliku obavezu koju prima kao iguman manastira koji postoji već 950 godina.

Arhimandrit Metodije Marković, rođen je 7. septembra 1987. godine, u Vranju, a svoje prvo bogoslovsko obrazovanje, po blagoslovu vranjskog Pahomija, stekao je u Bogosloviji SPC „Sveti Kirilo i Metodije“ u Nišu.

Moskovsku Duhovnu akademiju otac Metodije završio je u periodu od 2006. do 2009. godine, a zatim 2010. godine upisao postdiplomske studije na Bogoslovskom Institutu „San Bernardinjo“ u Veneciji, gde je boravio do 2012. godine.

Monaški postrig primio je 1. septembra 2012. godine u manastiru Svetog Nikole u Vranju, gde je istog meseca od episkopa vranjskog Pahomija imenovan na dužnost namesnika ovog manastira.

U akademskoj 2014/2015. boravio je na Univerzitetu u Paderbornu (Nemačka) kako bi usavršio nemački jezik i slušao teološka predavanja na Institutu „Johan Adam Miler“.

Godine 2017/2018. proveo je u Bolonji gde je odbranio magistarski rad na pomenutom fakultetu.

Arhimandrit Metodije bio je i starešina Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *