Državna matura umesto prijemnih ispita na fakultetima

Bujanovac, 13. januar 2020. Ministarstvo prosvete je donelo odluku o uvođenju velike državne mature za srednjoškolce umesto dosadašnjih prijemnih ispita na fakultetima.

Ovo je potvrđeno „Novostima“ u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz pojašnjenje da državna matura podrazumeva da je svi učenici završnih razreda srednjih škola polažu istovremeno, kao što to sada rade osmaci, i da je fakulteti priznaju za upis umesto prijemnog ispita.

Prva državna ili velika matura za gimnazije i stručne škole biće održana na kraju školske 2021/2022 godine, odnosno u junu 2022., a za trogodišnje profile će prvi državni ispit biti sproveden na kraju školske 2020/2021 godine.

Dekani pojedinih državnih fakulteta ranije su se protivili tome da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis budućih brucoša, smatrajući da bi trebalo uvesti još neki oblik kontrole znanja za upis na fakultete, jer misle da takav način provere nije pouzdan.

U Ministarstvu su, međutim, protiv toga jer procenjuju da bi za decu  bilo veoma stresno da u tako kratkom roku imaju dva teška ispita i najavljuju da će profesori sa fakulteta biti uključeni u izradu maturskih zadataka kako bi konačan rezultat bio dobar pokazatelj znanja maturanata.

– Pored sertifikacionog karaktera, to jest dobijanja potvrde o uspešnom završetku srednjeg obrazovanja, državna matura će imati i kvalifikacioni karakter za sve učenike koji žele da nastave školovanje – kažu u Ministarstvu prosvete.

Fakulteti će se unapred opredeliti za nivo znanja određenih predmeta, bilo da se polažu kao obavezni ili izborni deo državne mature, koji je neophodan za rangiranje prilikom upisa na određeni fakultet.

Sa druge strane, učenici će na vreme biti upoznati sa kriterijumima „ulaska“ na fakultet kako bi se pravovremeno pripremali, istakli su sagovornici “Novosti.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *