Stalni posao samo za nastavnike sa punim fondom časova

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. januar 2020. Odluka kojom će, po najavi ministra prosvete Mladena Šarčevića, učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama koji su godinama  zaposleni na određeno vreme dobiti priliku da na konkursu budu primljeni u stalni radni odnos obuhvata samo radnike koji su angažovani na 100 odsto radnog vremena.

To praktično znači da će ogroman broj zaposlenih bez punog fonda časova i dalje ostati sa ugovorima na određeno vreme.

-Radim godinama na određeno vreme u više škola sa nepunom normom i prilično sam razočarana što i radnici poput mene neće biti sagledani – kaže za naš portal jedna nastavnica iz Bujanovca.

Pored ovog ograničenja, u dopisu ministarstva koje su dobile škole precizira se da se radi isključivo o upražnjenim radnim mestima do 31. decembra 2015. godine.

Direktor Osnovne škole „Branko Radičević“ u Bujanovcu Nenad Tasić nije mogao da kaže Bujanovačkim koliko će zaposlenih na određeno vreme na ovaj način trajno rešiti svoj status i biti primljeno u stalni radni odnos.

-Mislim da do 15. januara treba da dostavimo ministarstvu informaciju o tačnom broju radnika, odnosno radnih mesta koji ispunjavaju ove kriterijume. U toku su provere rešenja i podatke o broju takvih radnika ćemo imati do isteka roka – rekao je Tasić u ponedeljak.

Ministar Šarčević je prošle nedelje rekao da odluka suštinski znači da se ukida zabrana zapošljavanja u prosveti i da se priprema teren za drastično, ali kontrolisano proširenje liste zaposlenih na neodređeno.

Prema njegovim rečima biće to masovni ulaz, po nekoliko hiljada ljudi u narednih nekoliko meseci.

On je naglasio i da se priprema uputstvo koje će biti poslato nadležnima u svim školskim upravama, a onda i direktorima škola, sa preporukom da prilikom raspisivanja konkursa vode računa najpre o dužini čekanja na stalno zaposlenje i o radnom doprinosu nastavnika.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *