Poslovanje Komunalca: Bivšem pravniku 800.000 dinara po ugovoru o delu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. januar 2020. – I pored tri diplomirana pravnika u svojoj Pravnoj službi, JP „Komunalac“ je u 2019. godini platio 750.000 dinara za angažovanje bivšeg radnika, sada penzionera, Simeona Atanasova na osnovu Ugovora o delu, dok je 800.000 planirano  za 2020. godinu, pokazuju podaci koje je sindikat preduzeća dostavio Bujanovačkim, ukazujući da je ovo “tek delić javašluka i zloupotreba” koje čini Adem Hasani, predsednik Privremenog organa na čelu Komunalca.

Simeon Atanasov, bivši pravnik ovog komunalnog preduzeća, mesečno inkasira 53.000 dinara neto kao savetnik Hasanija, koji „pomaže u pisanju podnesaka pravne službe“, navodi se u dopisu sindikata upućenom lokalnoj samoupravi 30. decembra, na dan usvajanja Programa poslovanja preduzeća za ovu godinu na Skupštini.

U istom dokumentu se navodi i da je rukovodstvo Komunalca za 2020. godinu planiralo troškove revizije finansijskog izveštaja u iznosu od čak 3,23 miliona dinara, dok je za istu namenu u 2019. godinu bilo planirano oko 200.000 dinara.

Enormni porast troškova je evidentan i kod „izmene operativnog sistema“ sa oko 255.000 dinara u prošloj godini, na 1,6 miliona planiranih za 2020. godinu.

Za oko 130.000 su povećani i troškovi reprezentacije sa prošlogodišnjih 297.000 dinara.   

Dok se sumnjivi rashodi povećavaju, Programom poslovanja za 2020. godinu radnici ostaju uskraćeni za prava garantovanih Zakonom o radu, odnosno Posebnim kolektivnim ugovorom, kao što su topli obrok, regres za korišćenje godišnjeg odmora, jubilarne nagrade, pa i prava na solidarnu pomoć, koja se već tri godine isplaćuje svim radnicima komunalnih preduzeća u zemlji, osim zaposlenima u Komunalcu, navode sindikalci.

Nezadovoljni zbog neprimenjavanja kolektivnog ugovora, kako poručuju iz sindikata, 70 radnika je već tužilo firmu, a ostali najavljuju tužbe.       

Adem Hasani

Sindikat ukazuje i na velike propuste u Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta donetog juna prošle godine, o čemu su Bujanovačke već pisale, kojim je, pored ostalog, na radnom mestu Stručni saradnik na reklamaciji, naplati i analizi postavljen radnik koji je po struci kuvar – mesar.

Istovremeno, Komunalac nema radnika na mestu rukovodioca pravnog sektora iako radno mesto postoji u pomenutom Pravilniku, ali zato ima zamenika rukovodioca istog sektora.

Bujanovačke su pokušale da stupe u kontakt sa predsednikom Privremenog organa Ademom Hasanijem, ali nam je u preduzeću rečeno da je odsutan.

 

 




One thought on “Poslovanje Komunalca: Bivšem pravniku 800.000 dinara po ugovoru o delu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *