Ljajić: Srbija zbog takse gubi milion evra dnevno

Bujanovac, Beograd, Priština, 20. januar 2020. (foto Bujanovačke ilustracija) – Zbog taksi koje je uvela Priština pre 14 meseci, srpska privreda dnevno gubi 1 million i 39.000 evra, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je dodao da je najviše izgubila domaća prehrambena industrija jer su srpske kompanije, u ovom periodu, gotovo potpuno istisnute sa Kosova.

Kako su Bujanovačke ranije pisale, među gubitnicima su zbog takse i kompanije sa juga Srbije od kojih su mnoge pred zatvaranjem, jer je vlast u Prištini odbila da ih izuzme od ove mere.

„Za skoro 14 meseci trajanja taksi, na teritoriju KiM otpremljeno je manje robe iz centralne Srbije u vrednosti od 435 miliona evra, u odnosu na isti period pre uvođenja taksa“, rekao je Ljajić za „Novosti“, prenosi Tanjug.

On je naveo da su poziciju srpskih kompanija zauzele kompanije iz Grčke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima bez EU, SAD, Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN, teško je očekivati održivo rešenje za Kosovo i ocenio da će neka vrsta „Dejtona“ biti potrebna kad god ovo pitanje dođe na dnevni red.

Ljajić je kazao da svako rešenje za Kosovo deluje kao utopističko, iz nekoliko razloga, od kojih je prvi to što još nema nove vlade u Prištini i što je u ovom trenutku teško reći „da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi“.

„Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prištine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja“, navodi Ljajić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *