OŠ „Branko Radičević“: Roditelji dece sa sela najavljuju „radikalne mere“ ako se smene ne vrate na staro

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. januar 2020. Roditelji dece viših razreda u bujanovačkoj OŠ „Branko Radičević“, pogotovo oni sa sela, zahtevaju da se vrati stari raspored smena, odnosno da učenici od 5. do 8 razreda u školu idu isključivo u prepodnevnoj smeni, i najavljuju „radikalne mere“ ukoliko se zahtev ne ispuni.

Povodom najave direktora škole Nenada Tasića da će od početka drugog polugođa (18. februar) učenici razredne i predmetne nastave menjati smene na nedelju dana, po nalogu Školske uprave, i da je to gotova stvar, roditelji učenika sa sela poručuju „još ćemo videti da li je gotovo“.

-Većina dece viših razreda su sa sela, znači putuju svakog dana u školu. Nama roditeljima nije prijatno kad znamo da su posle nastave do dolaska prevoza prepuštena sami sebi u gradu, pa još noću. Poslednji čas im se završava u 19:10 i onda čekaju prevoz koji neretko kasni, u petak je, recimo, kombi stigao u 19:45, to je sramota – priča za Bujanovačke roditelj učenice 8. razreda iz obližnjeg sela.

Sagovornik Bujanovačkih, koji je želeo da ostane anoniman, je i član Saveta roditelja i pored nerazumevanja nadležnih, ističe i nesuglasice sa roditeljima dece nižih razreda, koji, kako kaže, takođe ne žele da shvate koliko  njihovoj deci teško pada druga smena.

-Stvarno ne mogu da razumem to što i oni insistiraju na menjanju smena. Oni su svi iz grada, deca su kući za maksimalno desetak minuta, ništa im ne otežava poslepodnevna smena. Često dolazi do raspave na sastancima Saveta, ali oni ne popuštaju – kaže on.

Inače, roditelja mlađih osnovaca, kako su ranije rekli Bujanovačkim, je da se menjanjem smena obezbeđuju jednaki uslovi za svu decu i oni pozdravljaju poslednju odluku o promeni na nedelju dana.

Naš sagovornik nam je rekao da „nemaju ništa protiv direktora i drugih roditelja“, ali će se za svoju decu boriti svim sredstvima, najavljujući i da će ukoliko se ne ispuni njihov zahtev, drugo polugodište u bujanovačkoj školi početi bez dece sa sela u školskim klupama.   

Godinama unazad prva smena u OŠ „Branko Radičević“ bila je rezervisana za đake viših razreda, da bi se zatim prešlo na model koji je sada aktuelan – menjanje smena na mesec dana.

Kako je u petak Bujanovačkim rekao direktor Tasić, ovakav raspored nije po pravilima i škola mora da uvede smene na nedelju dana.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *