Muke jednog Bujanovčanina na aerodromu u Cirihu

Bujanovac, 23. januar 2020. (Foto Aerodrom Priština)- Odluka vlasti u Prištini da ne priznaju srpski pasoš, već samo lične karte i izvode rođenih, kao meru reciprociteta, stvara najviše problema Albancima sa juga centralne Srbije.

 Žrtva ove odluke bio je i građanin A.A iz Preševa, koji je tokom nedelje planirao da putuje sa aerodroma u Cirihu do Prištine.

On se vratio sa aerodroma  jer u izvodu njegovog sina nije bilo fotografije, iako je dečak rođen u Švajcarskoj i ima ličnu kartu ove države.

 Preševljanin je rekao za albinfo.ch da je zvao ambasadu Kosova u Bernu i švajcarsku policiju, ali da nije dobio pozitivan odgovor.

Besmislena je odluka, kako sada da putujemo u Prištinu? Ne možemo da se obratimo srpskom konzulatu u Cirihurekao je A.A., prenosi Koha.net.

  J. J. iz Bujanovca, sa boravištem u Gnjilanu pdoživeo je isto, jer nema srpsku ličnu kartu.

 -U Ministarstvu unutrašnjih poslova na Kosovu rečeno mi je da mogu da putujem sa ovim dokumentom, jer ne mogu da dobijem ličnu kartu u Srbiji zbog toga što nemam prebivalište u Bujanovcu, a ne mogu ni da odem u Gnjilane kopnomkaže J.J.

I putničke agencije se svakodnevno bave ovakvim slučajevima.

Direktor kompanijeRinori Travel“ Ismail Aliu kaže da se od 9. januara 2020. godine svakog dana događa da se vraćaju putnici koji nemaju lične karte Srbije.

Takvih slučajeva imamo svakodnevno i najviše štete imaju albanski putnici iz Preševske doline, kojima je na neki način uskraćeno putovanje u Prištinu, jer većina njih nema lične karte i izvode rođenih iz Srbije „, rekao je Aliu.

  Na aerodromu u Cirihu se pojavilo obaveštenje da srpski državljani koji putuju u Prištinu, stariji od 16 godina, moraju imati ličnu kartu radi putovanja.

Građani Srbije do 16 godina moraju da poseduju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom za putovanje. Takođe, lične karte ili izvodi iz matičnih knjiga rođenih državljana Srbije moraju biti validni za predviđeni period boravka “, piše se u obaveštenju.

Dodaje se i da vlasnicima srpskih pasoša, koji nemaju ličnu kartu ili izvod, neće biti dozvoljen ulazak u avion.

Prošlo je više od pet meseci od kada su kosovske institucije Srbiji uvele recipročnu meru o pasošima građana Srbije.

Zbog te mere  građani sa srpskim pasošima ne mogu da koriste međunarodni aerodrom Priština, a sada se ona primenjuje i na aerodromu u Cirihu.

 Ni Srbija ne priznaje pasoše Kosova, pa da bi prešli bilo koji kosovsko-srpski prelaz građani moraju da poseduju ličnu kartu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *