Izvršitelji: Možemo da plenimo samo polovinu zarade

Bujanovac, Vranje 24. januar 2020. (foto Vranjenews) –  Poslednje izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje su stupile na snagu od 1. januara ove godine, pogoduju izvršnim dužnicima jer se posebno vodilo računa o sredstvima kod naplate potraživanja, tako da sada može da se zapleni polovina zarade, odnosno jedna četvrtina minimalne lične zarade, rečeno je na debati o izvršnim postupcima u Vranju.

-Po zakonu iz 2016. godine javni izvršitelj je zaključkom mogao da zapleni dve trećine zarade, odnosno jednu polovinu minimalne lične zarade, sada su dužnici u boljem položaju – rekla je Nataša Mihajlović, javni izvršitelj za područje Višeg suda u Vranju i leskovačkog Privrednog suda na debati “Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku“ u Osnovnom sudu u Vranju.

Jedan od najvećih problema sa kojima se izvršitelji susreću u praksi, naglasila je Mihajlović, je taj što mnogi dužnici u postupcima „imaju fiktivne, lažne, odnosno namerno promenjene adrese prebivališta“, prenosi Vranjenews.

Ona je kao bitnu stvar potencirala da svi izvršni dužnici treba da prime rešenje o izvršenju.

Prijemom rešenja o izvršenju ili bilo kog drugog pismena od javnog izvršitelja ili suda izvršni dužnici stiču pravo na pravni lek, istakla je ona.

Na debati je rečeno da se najviše problema i najviše nerazumevanja odnosi na naplatu komunalnih potraživanja.                                                                                                             

Građani su često gnevni, bilo na sudove ili izvršitelje, u vezi sa naplatom nekih potraživanja koja nastaju kod potrošnje struje, vode, grejanja i slično, a koji nastaju kada javna preduzeća iniciraju njihovu naplatu.

Vrlo se često dešava da ljudi koji imaju prijavljeno prebivalište na jednoj faktički žive na drugoj adresi, pa izvršni dužnici često ističu da „nikada nisu dobili“ određeno rešenje, da im „nije poznato potraživanje“ i sl.

Upravo iz tog razloga ukoliko dostava na mestu prebivališta bude neuspešna, ponoviće se u roku od osam dana, a nakon druge pokušane dostave u roku od tri dana izvršiće se dostava preko elektronske table suda.

-Naš sud je već izmenama i dopunama godišnjeg rasporeda poslova angažovao određeni broj lica koji će pratiti isključivo elektronsku tablu suda. Kako predmeti pristužu od strane javnog izvršitelja za isticanje na oglasnoj tabli suda, sud će to i činiti u roku od tri dana i svako će moći da prati da li je protiv njega pokrenut neki postupak jednostavnim unosom imena, prezimena i matičnog broja u jednoj aplikaciji – rekao je sudija Osnovnog suda u Vranju Bojan Trajković.             

On je posebno potencirao novinu u izvršnom postupku koja će, s jedne strane, uticati da se smanji broj postupaka, a s druge da se pomogne poveriocu da naplati potraživanje, odnosno da se osujeti pokušaj izvršnog dužnika da odlaže izvršenje.

– Najveći broj postupaka izvršenja i obezbeđenja odnosi se na komunalne usluge; kada se donese rešenje o izvršenju isto se dostavlja lično ili preko oglasne table suda, a u roku od osam dana izvršni dužnik ima pravo da uloži prigovor na rešenje o izvršenju, a izvršni poverilac pravo prigovora samo ukoliko je došlo do odbacivanja ili ukrupnjenja predloga za izvršenje – kazao je Trajković.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *