Bujanovački taksisti: Ne možemo da priuštimo subvencije za nova kola

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. januar 2020.- Bujanovački taksisti uredno su obavešteni o mogućnosti koju im nudi država u vidu subvencije od 8.000 evra za kupovinu novih automobila ali, iako pozdravljaju nameru, oni sa kojima smo pričali kažu da ne znaju kolegu koji će se prijaviti za subvenciju već poručuju „nije to za sirotinju“.

Ja sam zadovoljan kad mi na kraju meseca, posle plaćanja dažbina državi, ostane 35.000 dinara, a moje mušterije me mole da ne uključujem taksimetar nego da dogovorimo cenu  vožnje pre nego što krenemo. Sirotinja vozi sirotinju, kakva nova kola, to je za one u Nišu i Beogradu – kaže taksista iz Bujanovca koji se ovim poslom bavi 20 godina.

Iako im je, kako kažu, cifra od 8.000 na početku zvučala primamljivo, uslovi za ostvarivanje prava na subvenciju ubrzo su ih naveli da pomisle da od toga, bar u Bujanovcu, nema ništa.

U obaveštenju Ministarstva za saobraćaj, koje je prethodnih dana lokalnim taksistima delio opštinski saobraćajni inspektor, navodi se da novo vozilo mora da ima vrednost ne manju od 13.000 evra, a  pomoć iz budžeta se dodeljuje za kupovinu automobila koji imaju „potpuno električni, hibridni ili pogon na komprinovani prirodni gas“ ili „zadovoljavaju najmanje euro 6 standard u pogledu emisije izduvnih gasova“.

Takođe,  pre isplate subvencije taksista je dužan da plati iznos od najmanje 15 odsto od ukupne kupoprodajne cene novog vozila na ime učešća za namenski kredit ili lizing.

Taksisti bi morali i da dostave dokaze da su izmirili sve dospele obaveze, odnosno da su zaključili sporazum o reprogramu u isplati poreskog duga, s tim da taj dug ne može da iznosi više do 500.000 dinara.

U Bujanovcu ima taksista koji kod gazde rade na procenat od 20 odsto, neprijavljeni, bez doprinosa, mesečno zarađuju 200 evra, voze kola stara 30 godina koja ne vrede ni 500 evra, pa o kakvoj subvenciji za kupovinu auta na “hibridni pogon” on da sanja, ili ja koji radim na crno – kaže drugi taksista.

Obojica se slažu da odluka o subvencijama nije loša i smatraju da će veliki broj njihovih kolega iz većih gradova, a registrovanih taksi prevoznika u Srbiji ima 17.500, iskoristiti ovu pogodnost, ali zaključuju “ovo je Bujanovac, nema ovde ništa od toga”.




2 thoughts on “Bujanovački taksisti: Ne možemo da priuštimo subvencije za nova kola

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *