Do posla u Nemačkoj u 4 poteza

Bujanovac, Beograd, 28. januar 2020. (Foto: FreeImages / fcl1971) – Velika promena u nemačkom radnom zakonodavstvu od marta 2020. donosi ublažene kriterijume i pojednostavljene procedure za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja, među kojima je i Srbija, a ova činjenica posebno može biti zanimljiva građanima juga Srbije koji tradicionalno traže posao u Nemačkoj.

Najveće promene odnosno olakšanje za naše građane koji razmišljaju o potrazi za poslom u Nemačkoj dolaze na četiri nivoa, piše Demostat.

Prvo, ukida se „rezidencijalni test rada“, odnosno naši građani se izjednačavaju sa rezidentima Evropske Unije po pravima na zapošljavanje u nemačkim kompanijama.

To znači da poslodavci u Nemačkoj više neće morati da dokazuju da ne mogu da nađu kvalifikovane radnike u svojoj zemlji ukoliko žele da zaposle stručnjaka koji nije državljanin te zemlje.

Drugo, pojednostavljene su procedure za priznavanje diplome useljenicima iz trećih zemalja – građani Srbije kraće će čekati na izdavanje zvaničnih potvrda i nostrifikaciju diploma.

Treće, posebno je uvedena mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zagarantovan u Nemačkoj mogu da dođu i borave u toj zemlji sa posebnom vizom i do šest meseci tražeći posao.

Četvrta promena koja se najavljuje posebno je važna za iseljenike iz naše zemlje zato što se odnosi na smanjenje gužvi i ubrzavanje procesa za dobijanje termina u konzulatima što je do sada građanima Srbije često predstavljalo najteži deo procesa za konačno iseljenje.

Prema tvrdnjama građana i napisima iz medija, do sada se na termin u ambasadi čekalo oko šest nedelja, dok se na odluku o odobrenju vize čeka između sedam i devet nedelja.

Novim Zakonom trebalo bi da ambasade dodeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahteva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri nedelje nakon termina.

Nisu sve izmene u novom Zakonu napravljene u smeru olakšavanja useljenja stranca što potvrđuje i uvođenje dodatnih uslova za useljavanje starijih od 45 godina kao i provere znanja jezika.

Naime, Zakonom koji će Nemačka primenjivati do marta ove godine određeno je da svi useljenici stariji od 45 godina moraju da dokažu da će u Nemačkoj imati primanja od 3700 evra bruto na mesečnom nivou ili veća u suprotnom neće moći da dobiju radnu dozvolu kako bi i po odlasku u penziju imali dovoljna primanja da se izdržavaju odnosno da ne mogu tražiti socijalnu pomoć.

Kompletan tekst o uslovima zapošljavanja u Nemačkoj, kao i o tome koji su profili radnika najtraženiji, pročitajte OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *