Lični stav roditelja prvaka OŠ „B. Radičević“: Bolja organizacija u našim porodicama rešila bi problem oko smena

Nakon teksta Bujanovačkih o zahtevu roditelja učenika viših razreda da se u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Bujanovcu vrati stari raspored smena, odnosno da đaci od 5. do 8. razreda nastavu pohađaju isključivo u prepodnevnoj smeni, uz najavu “radikalnih mera” ukoliko se zahtev ne ispuni, podigla se bura na društvenim mrežama  i brojne polemike u komentarima na zvaničnoj facebook stranici Bujanovačkih. Lični stav na ovu temu Dragana Stojanovića iz Bujanovca, jednog od roditelja, dostavljen našem portalu, prenosimo u celosti

Bujanovac, 28. januar 2020. (Foto arhiva: Ilustracija) – U najezdi lažnih profila na FB, anonimnih sagovornika, neimenovanih izvora, novinarskih trikova i verbalnog nasilja u školi i izvan nje, reših da se ovim putem obratim svim roditeljima.

Ja se zovem Dragan Stojanović, otac sam devojčice koja pohađa prvi razred i spadam u grupu roditelja koji podržavaju sistem rotiranja smena na nedelju dana.

Iznosim lično svoj i stav moje porodice ne želeći pritom da nijednog trenutka uvredim bilo kog roditelja ili da pametujem.

U želji da, prvenstveno sebi, razjasnim problematiku rotiranja smena, malo sam se raspitao oko spornog zakona koji uređuje ovu oblast.

Zakon je vrlo jasan, tačno definiše organizaciju nastave i mislim da treba da se primenjuje.

Jer, na kraju krajeva, zakon je zakon.

To što se nije primenjivao do sada neka ide na dušu prethodnim prosvetnim inspektorima i svima u njihovoj hijerarhiji, jer zakon je donet još 2013. godine.

U preko 200 škola u Srbiji nastava se odvija samo u prvoj smeni, a u većini ostalih  smene se rotiraju.

Istina je da postoje škole u kojima se ne sprovodi ovaj zakon, zašto je to tako, ipak je pitanje za školsku upravu i ministarstvo.

Na roditeljskom sastanku učiteljica nam je predočila da su deca u prvoj smeni koncentrisanija, pažljivija i marljivija u praćenju nastave.

Dečiji psiholozi i pedagozi preporučuju rotiranje smena zbog boljeg psihofizičkog razvoja dece.

To kaže struka.

A mi kažemo da ćemo našoj deci zabraniti da idu u školu zato što nam ne odgovara rotiranje smena!?

Pa mi ćemo deci najviše da naštetimo jer će morati da nadoknade nastavu, a to znači da će duže morati da idu u skolu.

Nakon mog obraćanja načelnici Školske uprave rečeno mi je da smene moraju da se rotiraju.

Smatram da bi, sa malo boljom organizacijom u našim porodicama, problem bio rešen.

O svim drugim problemima može da se razgovara u školi i da se na miran i dostojanstven način dođe do rešenja.

Lične razloge treba da podredimo opštim interesima dece.

Na kraju, pozivam pojedine roditelje koji namerno zamenjuju teze, pozivaju druge roditelje da krše zakon, izazivaju svojim izjavama i ponašanjem nelagodnost i nemir kod drugih roditelja i njihovih porodica, da prestanu sa takvim ponašanjem, jer to ne doprinosi smirivanju tenzija.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *