Zamena oružanih listova: Naoružajte se strpljenjem, ali i novcem

Bujanovac, Beograd, 28. januar 2020. (foto ilustracija) – „Dođe mi da vratim oružje kad vidim šta je sve potrebno za zamenu oružanog lista“, kaže nam jedan Bujanovčanin povodom vesti da je mart 2020. označen kao rok za obaveznu zamenu starih oružanih listova i vađenjem novih po Zakonu o oružju i municiji.

„Ja sam to već učinio“, nadovezuje se drugi.

Kako prenosi RTS, navedeni zakon se primenjuje od marta 2016. godine, uveo je niz novina u toj oblasti, pa je rok produžen sa marta prošle na mart ove godine. Procena je da građani Srbije poseduju najmanje 600.000 oružnih listova, a da je do sada zamenjeno znatno manje od polovine.

Zorica Subotić, predsednica Nacionalne asocijacije za oružje navodi za RTS da je vlasnik oružja u obavezi da prilikom zamene oružanog lista u policijsku stanicu donese oružje na uvid, stare isprave, potvrdu da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

„Svaki legalni vlasnik oružja mora da ode kod svog izabranog lekara i da od njega dobije takozvani formular broj jedan sa kojim on odlazi u licenciralnu zdravstvenu ustanovu u koju se izvrši prema pravilniku lekarski pregled o njegovoj sposobnosti da poseduje oružje. Vrše se pregledi oftamologa, stručnjaka medicine rada, psihologa. Svako od njih, ukoliko proceni da je to potrebno ima pravo da pošalje i na dodatne preglede“, navela je Subotićeva gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodaje da sa tim dokumentima i zahtevom za promenu oružanog lista vlasnik odlazi u policiju, nosi svoje oružje na uvid i tom prilikom plaća takse.

„Taksa ovog momenta za one koje poseduju oružje sa olučenim cevima iznosi 2.800 dinara, za neolučane cevi – 1.330 nezavisno od toga koliko ima komada. Taksa za oružani list iznosi 900 dinara i 600 iznosi još neka takse“, navodi Subotićeva.  

Sastavni deo postupka biće i dokument koji dokazuje opravdan razlog za posedovanje oružja i predstavlja izjavu vlasnika zbog čega treba da poseduje oružje npr lov, streljaštvo…

Kako kaže, pored svega navedenog sprovodi se i terenska provera, dolazi se kod svakog podnosioca zahteva da se proveri kako vlasnik i gde drži oružje.

Ističe da nema tačnu informaciju, ali procenjuje da je do sada oko 25 odsto legalnih vlasnika oružja do sada zamenilo svoje oružane listove.

Kako kaže, postoji šansa da se produži rok za preregistraciju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *