Dr Stošić: Grip hara, izolacija kao preventiva

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. januar 2020. Broj pacijenata u bujanovačkom Domu zdravlja zbog gripa je veći za oko 50 odsto od uobičajenog, a lekari kažu da su podjednako pogođene sve kategorije stanovništva.

Po rečima lekara opšte prakse dr Stefana Stošića, umesto prosečnih četrdesetak pregleda tokom smene, u poslednjih nekoliko dana lekar Doma zdravlja u Bujanovcu primi više od 60 pacijenata.                     

U centralnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini za sada nisu registrovani teži slučajevi.

-Uzročnik značajnog porasta broja pacijenata je grip, koji se javlja sa uobičajenim simptomima poput visoke temperature, kašlja, gušobolje i malaksalosti. Može se reći da respiratorne infekcije dominiraju – kaže dr Stošić za Bujanovačke.

Ugrožene su, ističe on, bez razlike sve kategorije stanovništva, od dece do najstarijih.

-Terapija je simptomatska, antipiretici protiv temperature i što više tečnosti, čajeva i vitamina. Tegobe u proseku traju nedelju dana, ali nisu retki slučajevi da se ponove ubrzo posle „ozdravljenja“  – rekao je dr Stošić.

Kao najbolji način prevencije on preporučuje izolaciju, odnosno što manje kontakta i izbegavanje  zatvorenog prostora gde je mnogo ljudi.

U Zdravstvenom centru Vranje od ponedeljka (27. januar)  zabranjene su posete zbog porasta broja pacijenata  sa simptomima respiratornih infekcija.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *