Za krijumčarenje ljudi, drogu i oružje najviše osuđenih u prošloj godini

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. januar 2020. (foto Vranje News) – Najveći broj osuđujućih presuda tokom 2019. godine doneto  je za krivična dela nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, zatim za prozvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i proizvodnju, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija, navodi se u godišnjem izveštaju Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Vranju.

Za krijumčarenje ljudi i nedozvoljeni prelazak državne granice pravosnažno je osuđeno 20 lica na kaznu zatvora, dok je zbog droge zatvorske kazne dobilo 14 lica, a 6 zbog oružja.

Po izveštaju VJT-a, tokom prošle godine su za ubistvo osuđena tri lica.

U odnosu na 2018. godinu broj krivičnih predmeta je smanjen za 8,78 odsto na ukupno 1516.

Broj prijavljenih maloletnih izvršilaca u izveštajnom periodu je 261, što je za oko 11 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a protiv maloletnika je pravosnažno okončano 168 postupaka od čega je 151 odbačeno, jer su, kako se navodi, lica bila mlađa od 14 godina, odnosno nisu krivično odgovorna, ili nisu prikupljeni dokazi.

Više javno tužilaštvo je u 2019. godini primilo 65 pritužbi, najčešće na rad Osnovnih javnih tužilaštava u  Vranju i Vladičinom Hanu.

„Broj pritužbi je zanemarljiv, ako se ima u vidu ukupan broj obrađivanih predmeta i pritužbe u suštini predstavljaju nezadovoljstvo učesnika postupaka odlukama, koje su prošle sve zakonom predviđene faze“, kaže se u godišnjem izveštaju predstavljenom na konferenciji za novinare u utorak u Vranju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *