Izbori 2020: Tasa sa Stojančom razgovara o koaliciji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. februar 2020. Odbornik vladajuće koalicije u opštini Bujanovac i šef lokalnog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO) Nenad Tasić potvrdio je Bujanovačkim da su otpočeli razgovori o formiranju zajedničke liste za predstojeće lokalne izbore, za sada između SPO-a, Grupe građana „Stojanča Arsić“ i Nove Srbije Velje Ilića.

Na nedavno održanim odvojenim neformalnim sastancima predstavnika Nove Srbije iz Vranja i Bujanovca sa Tasićem i Stojančom Arsićem, istaknuta je potreba, kako je rekao Tasić, „motivisanja što većeg broja srpskih glasača da izađu na izbore“e što bi se postiglo kreiranjem zajedničke liste „predstavnika Srba u koje ljudi imaju poverenje dokazano na izborima 2016. godine“.

-Razgovarao sam sa predstavnicima Nove Srbije na njihov poziv, a oni su pre toga imali sastanak sa Arsićem. Radi se o inicijalnim razgovorima o potencijalnoj saradnji, nakon čega bi trebalo da dođe do češćih sastanaka što bi rezultiralo zajedničkom listom – kaže Tasić za Bujanovačke.

On nije želeo da imenuje „predstavnike Nove Srbije“, stranke koja je povereništvo u Bujanovcu formirala u januaru prošle godine izabravši za poverenika Zorana Dejkovića iz Levosoja, dok je šef stranke za Vranje i Pčinjski okrug Ivica Petrušević.

Na pitanje Bujanovačkih na koje stranke još računa kada govori o zajedničkoj listi, Tasić kaže na one čiji se predstavnici izdignu iznad ličnih i stranačkih interesa.

O eventualnom učešću Srpske napredne stranke (SNS), koja je sada u opoziciji, rekao je da su „realno gledano šanse male, ali postoje“.

Za sada se, dakle, priča svodi na pomenuta tri aktera, jer, po Tasićevim rečima, o tome još uvek nije razgovarao ni sa aktuelnim partnerima sa kojima je kao Srpska lista osvojio dva odbornička mandata na prošlim izborima – Socijalističkom partijom Srbije (SPS), koju u Bujanovcu vodi Božidar Anđelković i Jedinstvenom Srbijom (JS) koju predstavlja Branislav Lukić.

Tasić kaže da do danas nije dobio nikakvo zvanično saopštenje da JS napušta koaliciju, te da je njihov odnos i dalje pod znakom pitanja.

-Što se SPS tiče, osećam moralnu obavezu da prvo razgovaram sa njima, jer smo u partnerskim odnosima, ali do toga još uvek nije došlo – kaže on ne precizirajući razlog.

Inače, kako Bujanovačke nezvanično saznaju, u bujanovačkom SPS-u je u toku previranje i borba za prevlast između aktuelnog šefa Anđelkovića na jednoj strani i Dalibora Kostića i Dejana Mihajlovića bivših SNS-ovaca na drugoj, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Tasić i Srpska lista su na prošlim izborima osvojili nešto manje od 1200 glasova (5,42%), a Tasić smatra da se broj njihovih glasača nakon četiri godine sigurno uvećao, sa ili bez JS-a, kako kaže.

Aktuelna vladajuća koalicija u opštini po njemu, je radila u interesu građana.

-Svestan sam kritika i moglo je bolje, ali mislim da su ispunjeni najvažniji interesi građana svih nacionalnih zajednica. Radili smo u težim uslovima nego prethodna vlast, a treba istaći da je naša lokalna samouprava jedna od retkih koja nije zadužena kod banaka – ističe Tasić.

Rekao je da su imali korektnu saradnju sa najvećom strankom na vlasti – Partijom za demokratsko delovanje (PDD) i Šaipom Kamberijem, njenim čelnikom i prvim čovekom opštine,  kada smo pitali o afinitetima u pogledu saradnje sa albanskim strankama.

-To ne znači da ne možemo da sarađujemo sa ostalim partijama, ukoliko su spremni na kompromis i ispunjavanje određenih uslova čime bi se obezbedilo donošenje odluka isključivo u korist građana, jer mi kao predstavnici Srba ne izlazimo na izbore zarad ličnih interesa – zaključio je Tasić.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *