Kurtiju čestitke stižu i iz Bujanovca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. februar 2020. (Foto Luginalajm: Kurti i Kamberi) – Pošto je u nedelju lično, preko objave na FB, čestitao postizanje sporazuma dve najjače kosovske stranke o formiranju vlade, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi potisao je i čestitku u ime svoje Partije za demokratsko delovanje (PDD) Albinu Kurtiju, koji je u ponedeljak izabran za predsednika kosovske vlade.

U čestitki je naglasak uglavnom na onome što je Kamberi napisao dan ranije- očekivanja da će Preševska dolina ostati u fokusu novih kosovskih institucija.

Jedini od šefova bujanovačkih stranaka koji je lično na FB u ponedeljak čestitao Kurtiju je Arber Pajaziti, predsednik lokalnog odbora Alternative za promene, koji je na objavio i sliku sa novim predsednikom vlade.

-Čestitamo na izboru nove vlade Republike Kosovo sa nadom u posvećenost realizaciji svih nacionalnih i državnih aspiracija. Verujemo da će među ciljevima novih institucija u Prištini biti i pitanje Doline – naveo je Pajaziti.

Možda je to bio jedan od razloga da se oglasi Hajredin Hida, odbornik i funkcioner Demokratske partije, koji je ironično primetio kako se sada svi utrkuju ko će prvi „ispod prašine“ izvaditi neku zajedničku fotku sa Kurtijem.

Na Fejbuk stranici njegovog partijskog šefa Nagipa Arifija, međutim, i dalje nema čestitke.

U ime „svih Albanaca Preševske doline“ izbor za šefa vlade Albinu Kurtiju je čestitao predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

-Ubeđeni smo da ćete sa najvećom ozbiljnošću i pažnjom tretirati legitimne zahteve Albanaca u Preševskoj dolini. Verujem da ovo pitanje treba da postane deo dijaloga Kosova i Srbije i da u okviru sveobuhvtanog rešenja Albanci u Preševskoj dolini realizuju svoje političke ambicije – naveo je Mustafa.

Gotovo četiri meseca nakon izbora, u Prištini je ponedeljak formirana vlada Samoopredeljenja i DSK-a, koja će imati 15 ministarstava, od kojih su po 6 podelili ove dve stranke, a 3 resora će voditi predstavnici manjinskih zajednica, među kojima je i Srpska lista, koja bi trebalo da ima dva ministra iz svojih redova.

Kako je više puta isticao novi premijer, ustupanje resora Srpskoj listi ne znači da je ova stranka deo vladajuće koalicije već se na taj način samo ispunjava ustavna obaveza o zastupljenosti manjina u vladi.

Istog dana za predsednicu parlamenta je izabrana Vjosa Osmani iz DSK-a, kojoj je tu funkciju, po koalicionom sporazumu, prepustio Glauk Konjufča iz Samoopredeljenja, inače novi ministar spoljnih poslova u Kurtijevoj vladi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *