Bugarski pasoš za bolji život južnjaka

Bujanovac, Vranje, 5. februar 2020. (Foto Euractiv)- Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i stipendiranje u Bugarskoj, olakšice pri lečenju ili koristili brojne pogodnosti koje im pruža papir koji otvara vrata Evropske unije, sve više srpskih državljana pokušava da dođe do bugarskog pasoša, pišu Južne vesti.

Veliku zainteresovanost za pasoš susedne zemlje zato što je po atraktivnosti daleko ispred srpskog, potvrđuje i Darko Anačkov, predsednik Bugarsko – srpskog centra u Vranju koji od nedavno ima i mogućnost pružanja konzulskih usluga.

Prema rečima Anačkova, osim onih koji se interesuju za dobijanje bugarskog pasoša, ima i mladih koji žele da besplatno studiraju u Bugarskoj.

-Besplatno studiranje je od skoro moguće. Studenti uz sve povoljnosti dobijaju i 120 evra mesečnu stipendiju u prvoj godini. Građani su zainteresovani za bugarski pasoš jer im daje brojne pogodnosti, a po atraktivnosti je daleko ispred srpskog – kaže Anačkov.

Centar je, kaže, samo spona između konzulata i građana, a cilj je da se konzulat približi građanima, da im smanji troškove puta i pruži adekvatnu uslugu. Jednom mesečno konzuli Generalnog konzulata u Nišu pružaju usluge zainteresovanim građanima u Vranju.

-To se pre svega odnosi na mogućnost predaje dokumentacije za dokazivanje bugarskog porekla koje je neophodno pri apliciranju za bugarsko državljanstvo, mogućnost zakazivanja termina za pripadnike bugarske nacionalnosti za besplatne preglede na VMA u Sofiji, mogućnost overe dokumentacije – priča Anačkov za Južne vesti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *