DW: Kurti da se spremi na kompromis sa Srbijom

Bujanovac, Priština, 5. februar 2020. (foto Gazeta expres) – Deutche Velle u nedavno objavljenoj analizi ističe da novi kosovski premijer mora naporno raditi na kompromisu sa Srbijom, imajući u vidu ogroman pritisak SAD i EU, prenosi prištinska Gazeta expres.
Članak počinje ukazivanjem da se Kurti suočava sa vrlo jakom opozicijom, DPK koji je prethodno vodio predsednik Hašm  Tači i ABK-om bivšeg premijera Ramuša Haradinaja.
Oni su, uz DSK, na vlasti već dve decenije.
Sa druge strane, Kurtijevo Samoopredeljenje (PS), sa relativno mladim političarima, koji se smatraju pobunjenicima u vanparlamentarnoj opoziciji, nema iskustva sa upravljanjem.
Ovaj medij naglašava da se Kurti suočava s teškim zadatkom, da ne razočara ljude koji su glasali za njega, ali sa druge strane, potreban mu je kompromis s Beogradom.
„Ogroman pritisak naših saveznika, SAD i EU, kao i ograničeno vreme, ne čekaju. Kurti predstavlja kurs protiv dosadašnjeg upravljanja, ekonomiju tarifa i stagnaciju. Sada mora da dokaže da se ozbiljno bavi ovom linijom“, piše Gazeta.
S druge strane, većinski odnosi u parlamentu govore o podeli kosovskog društva u smislu razgovora sa Srbijom.
Suđenja koja čekaju Specijalni sud u Hagu mogli bi zapaliti atmosferu u zemlji. Bivši borci OVK smatraju se herojima u narodu i nalaze veliku podršku. PS i DSK, kao odgovorni za vladu, moraće da poštuju ta nacionalna osećanja i tradicije, kao i da održavaju mir i drže situaciju pod kontrolom. Kurti mora uspeti da pripremi kosovsko društvo za neophodne kompromise.
Sporazum ne samo sa Srbijom, već i jedinstvo unutar Kosova, neophodni su za sigurnu budućnost. On mora ispuniti svoja obećanja. Iz ovoga će biti cenjen njegov rad u upravljanju.
Ako nova vlada ne uspe ekonomski i politički zamah na Kosovu, suđeno je da propadne. Ovo neće brinuti druge stranke, čak ni DSK u ko-vladi. Naprotiv! Radikalna reforma na Kosovu je obavezna i PS sada ima priliku da dokaže da je sposobna da  preduzme, konstatuje Gazeta.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *