Kurti najavio ukidanje takse u zamenu za reciprocitet

Bujanovac, Priština, 5. februar 2020. (Foto Bujanovačke: Prelaz Končulj)- Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je stav da će takse na robu iz Srbije biti ukinute u zamenu za potpuni reciprocitet, prenosi Koha.

Kurti je, nakon sastanka sa šefom EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, rekao da će “principi konstruktivnih odnosa biti princip rada”.

„ Nova vlada smatra da je politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet zamena za ukidanje 100 odsto takse na robu iz Srbije. Ne nameravamo da se vraćamo na asimetrične odnose. I DSK i Samoopredeljenje, sa oko 60 odsto glasova na Kosovu među Albancima, saglasni su oko reciprociteta. Čak i oni koji su danas u opoziciji, oni koji nisu glasali za nas i ne slažu se sa nama o mnogim stvarima, saglasni su sa reciprocitetom”, rekao je Kurti.

Apostolova nije komentarisala ideju reciprociteta, ali je rekla da je EU bila jasna u zahtevu za ukidanjem takse te da je zainteresovana za ponovo pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj ranije danas izjavio je da je “ukidanje takse istorijska greška”, i da je Kurti poslao dobru poruku za Srbiju a lošu za kosovske proizvođače.

On je najavio da će tražiti da se o ukidanju takse izjasni Skupština Kosova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *