Gračanica u novom sjaju

Bujanovac, Gračanica, 9. februar 2020. (foto wikimapia)- Posle sedmogodišnjih radova koje su izvodili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu kulture u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, unutrašnjost manastira Gračanica dobila je novo ruho, piše Kosovo-online.

Ovaj veliki poduhvat čišćenja svih fresaka na površini od oko 1.500 kvadratnih metara, prema rečima kustosa manastira Bobana Todorivića izveden je prvi put u istoriji ove svetinje, dok je delimično čišćenje obavljeno pre 45 godina.

“Profesor Mija Stanojlović okupio je grupu stručnjaka koji su naše freske očistili od patine koja je nastala od paljenja sveća i prašine”, ističe kustos Todorović.

Dodaje da je namera radova bila da se posetiocima koji dolaze svetinja predstavi u punom sjaju, tako da manastir sada deluje kao muzejski, a ne samo prostor pravoslavne svetinje.

“U okviru pomenutog projekta očišćeno je kompletno freskoslikarstvo u manastiru, počevši od spoljne priprate, krećući se prema istoku i završivši sa oltarom. Ali ono što je najbitnije reći jeste da se prvi put u istoriji manastira radilo čišćenje fresaka. Jer, iako je nešto od pomenutih radova započeto 1974. godine, vrlo brzo se sa tim prestalo”, pojašnjava kustos ovog manastira, u istoimenom mestu na centralnom Kosmetu.

Projekat je finansirao Republički zavod za zaštitu kulture, a radove su izvodili eminentni stručnjaci.

Na pitanje da li, iako se manastir nalazi u čisto srpskoj sredini, ima bojazni da će možda Albanci pokušati da prisvoje ovaj dragulj, odnosno da se situacija u Crnoj Gori ne pretoči na KiM, Todorović kaže da strah postoji samo od Gospoda.

“Ako se mi njemu molimo i poštujemo sami sebe, niko nam ništa nemože. Ako mi, verni narod, budemo jaki, neće se ništa desiti ni ovde ni u Crnoj Gori”, zaključuje on.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *