Američki kongresmen: Prava Albanaca na jugu Srbije moraju biti deo sporazuma Beograda i Prištine

Bujanovac, Preševo, 10. februar 2020. (foto arhiva) Američki kongresmen Eliot Engel smatra da bi svaki postignuti sporazum između Beograda i Prištine trebalo da uzme u obzir prava Albanaca na jugu Srbije, o čemu će u Vašingtonu razgovarati sa Šćiprimom Arifijem, predsednikom opštine Preševo.

Uprkos posredovanju SAD-a  završnoj fazi potencijalnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, američki kongresmen Eliot Engel, koji je i predsedavajući Odbora za spoljne poslove, procenjuje da budućnost  razgovora ostaje nejasna, piše Gazeta Ekpress.

U pismu koje je Engel uputio predsedniku opštine Preševo Šćiprimu Arifiju, pozivajući ga na sastanak u Vašington, kongresmen piše da budućnost razgovora o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda ostaje nejasna.

Engel dodaje da bi svaki postignuti sporazum takođe trebalo da uzme u obzir i prava Albanaca u Preševu.

-Iako budućnost razgovora o normalizaciji između Beograda i Prištine ostaje nejasna, neophodno je da bilo koji konačni sporazum uzme u obzir prava etničkih Albanaca i adresira mogućnosti za ekonomski rast u Preševu – navodi se u pismu koje je objavio Arifi.

-Na poziv kongresmena, prijatelja Albanaca gospodina Eliota Engela posetiću američki Kongres u Vašingtonu i saopštio sam g. Engelu da ću ga  informisati o trenutnoj političkoj situaciji u Preševskoj dolini. Naglasiću naš stav o rešavanju pitanja Albanaca u ovom regionu oko individualnih i kolektivnih prava – napisao je Arifi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *