Na Kosovu mogući protesti opozicije zbog reciprociteta

Bujanovac, Priština 10. februar 2020. Ukidanje takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH i uvođenje mere reciprociteta za političke analitičare na Kosovu je razuman potez protiv, kako navode, agresivne politike Srbije, ali i potez koji bi mogao da izazove proteste opozicije, prenose kosovski mediji.

Kako javlja Kosovapress očekuje se da će zamena takse merom reciprociteta politički koštati premijera Aljbina Kurtija, jer su mogući protesti opozicije.

Politički ekspert Rasim Alija rekao je za Kosovapress da je mera reciprociteta deo programa Aljbina Kurtija, prenosi Kosovo Online.

Ipak, prema njegovim rečima, veoma je važno kako će se ta mera uvesti, a taksa ne bi trebalo da bude ukinuta bez mere reciprociteta.

-Ono što je važno jeste da postoji plan vlade da zameni takse i time politika Pokreta Samoopredeljenje u vezi sa reciprocitetom stupa na snagu. Ostaće otpor opozicije, u ovom slučaju Alijanse za budućnost Kosova kao politika onih koji su protiv ukidanja takes, na to treba gledati sa oprezom. Važnije od postavljanja mere reciprociteta je način na koji će biti uvedena. I ovde takođe treba razmotriti umešanost opozicije. Bez istinske rasprave u Skupštini Kosova i bez preliminarnog plana Pokreta Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova da se taksa zameni merom reciprociteta, a pre svega zbog posledica koje bi mogle biti i veće od poteškoće zbog nametanja poreza, mislim da ne treba žuriti u donošenju bilo kakve odluke – kaže Alija.

Prema njegovim rečima, nametanje mere reciprociteta koštaće politički premijera Kurtija.

-Politička šteta koju Kurti može da plati zbog zamene takse merom reciprociteta podrazumeva velika protivljenja opozicije, kao što smo videli na dan formiranja vlade. Biće kritika, a nisu isključeni ni mogući protesti zbog ukidanja takes, ali to je politički trošak koji će Kurti platiti za reciprocitet – rekao je Alija.

Kosovski premijer pomenuo je tokom nedelje meru reciprociteta sa Srbijom, koja će, po njemu, imati podršku opozicije.

-Nikada ne stavljamo Srbiju i Bosnu u istu rečenicu iz istorijskih i trenutnih razloga. Nova vlada smatra i zbog našeg obećanja, da je politički, ekonomski i komercijalni reciprocitet zamena za stoprocentnu taksu prema Srbiji. Ne nameravamo da se vraćamo asimetričnim odnosima. I DSK i Samoopredeljenje i gospođa Osmani i ja,  sa preko 60 odsto glasova na Kosovu među Albancima smo za princip reciprociteta. Čak i oni koji su danas u opoziciji ili koji nisu glasali za nas i ne slažu se sa nama o mnogim stvarima, saglasni su sa reciprocitetom – rekao je Kurti.

Stručnjak za politička pitanja Rahman Pačarizi izjavio je za Kosovapress da taksa treba da bude ukinuta i da se primeni reciprocitet.

-Mislim da bi u interesu napredovanje procesa taksa trebalo da se ukine. Mislim da je postigla efekat. Što se tiče reciprociteta, on se mora primenjivati apsolutno, ali ne da se samo proklamuje. To znači da nema potrebe za samopohvalama, već samo za primenu. Takav način možda nije popularan u vladi, ali mora se promeniti i u tom smislu – ne populističke igre, već realan rad i pristup i saradnja sa SAD i EU, odnosno Nemačkom i drugim saveznicima – izjavio je Pačarizi.

Što se tiče nastavka dijaloga sa Srbijom, Pačarizi kaže da je to nemoguće bez saradnje vlade i opozicije.

 -Što se dijaloga tiče, podrška opozicije zavisi od formata dijaloga i pristupa koji će izgraditi premijer Kurti. Nadajmo se da će promenom pristupa prema predsedniku Tačiju, njega početi da smatra saradnikom, a ne političkim neprijateljem. Dijalog i dogovor sa Srbijom je nemoguć bez bliske i otvorene saradnje. Uostalom, imali smo puno iskustva sa nesaradnjom – izjavio je on.

Pored toga, Rasim Alija ocenjuje da šef vlade neće prioritet dati pitanju dijaloga.

Međutim, prema njegovim rečima, ključni trenutak za drugačiji pristup za početak dijaloga uslediće nakon posete nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Ona je nakon što je preuzeo dužnost pozvala Kurtija da poseti Berlin.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *