Mitrović: I SNS je za zajedničku srpsku listu, ali Stojanča više nema snagu kao 2016.

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. februar 2020. -Bujanovački naprednjaci će se založiti za formiranje zajedničke liste srpskih stranaka za predstojeće lokalne izbore i šef Srpske napredne stranke (SNS) u Bujanovcu Nenad Mitrović, kako kaže, nema problem da o jedinstvenom nastupu razgovara sa Stojančom Arsićem i Nenadom Tasićem, ali tek pošto interna analiza pokaže da su političke opcije koje oni predvode ili bilo koje druge relevantan faktor.

Na osnovu analize izbornih rezultata, koju radi naš odbor sa višim organima stranke, a obuhvaćeni su rezultati izbora na svim nivoima u opštini Bujanovac od 2012. godine, procenićemo sa kojim strankama treba da sarađujemo i doneti odluku i predlog u korist građana – kaže Mitrović za Bujanovačke.

Na sugestiju da je malo verovatno da analiza SNS-a pokaže da grupacija koju predvodi Stojanča Arsić, kao članica vladajuće koalicije u prethodna tri mandata,  u poslednjem sa pet odbornika,  nema respektabilnu podršku, Mitrović kaže da ne želi da umanjuje Arsićev značaj, ali da je siguran da on u biračkom telu nema podršku kao 2016. godine.

Tada je Grupa građana „Stojanča Arsić“ dobila 2.420 glasova ili 11,69 odsto.

Istovremeno, podrška SNS-u, kaže Mitrović, mnogo je veća nego na prošlim izborima, kada su sa nekoliko koalicionih partnera osvojili 16,89 odsto glasova.

Mitrović je doveo u pitanje i već viđeni nastavak saradnje između Arsića i Bobana Pavlovića (SDS) i Marka Andrejevića (SDPS), rekavši „da ima informacije iz pouzdanih izvora da to baš nije tako i da nema nikakvog dogovora među njima“.

Arsić nije bio za jedinstvenu listu 2016. godine, žalosno je da sada 2020. priča da je za ukrupnjavanje političke scene, a nije bio za ukrupnjavanje 2002, 2006, 2008. pa ni 2012. kada je najveći broj srpskih glasova, oko 2200, otišao na albanske partije – kaže šef naprednjaka.

Po njegovim rečima, kako je SNS inicirao razgovore o zajedničkoj listi pred prošle izbore, tako su i sada spremni da razgovaraju o političkim ciljevima i prioritetima građana i predožiće „svoje viđenje zajedničke liste“.

Međutim, na tim sastancima 2016. nije bilo reči o političkoj stabilnosti u opštini što bi trebalo da bude glavni politički cilj. Nije bilo reči o prioritetima, nekoj fabrici, putu, vodovodu, kanalizaciji. Na tim sastancima se razgovor sveo na to da svako od predstavnika stranaka kaže koliko odborničkih mesta zahteva. Ja sam tada izneo samo radnu verziju predloga liste, nakon čega je Arsić napustio sastanak, i nije ni dao svoj predlog iako smo ga pitali – kaže Mitrović.

Tvrdnju da je podrška građana stranci koju vodi mnogo veća nego na prošlim izborima opravdava rečima da je „mnogo toga urađeno“, nabrajajući projekte koje realizuje država.

Otvorena je Jumkova fabrika koja trenutno zapošljava 120 radnika, završen je Koridor 10, rekonstruisana pruga, izgrađen put Ljiljance – Bogadanovac, rekonstruiše se glavna ulica u Bujanovcu, radi se put kroz Rakovac. To sve država radi i građani vide, a najbitnija stvar koju vide je nesaradnja lokalne vlasti sa Vladom Srbije i to košta građane, jer nema investicija, nema novih radnih mesta – kaže Mitrović.

Na pitanje Bujanovačkih da li često potencirana „nesaradnja“ sa državom lokalne vlasti, predvođene Šaipom Kamberijem, predsednikom opštine i Partijom za demokratsko delovanje (PDD), znači da SNS kao partnera  za formiranje vladajuće većine sa albanske strane favorizuje opozicionu Demokratsku partiju (DP) Nagipa Arifija, Mitrović kaže da će o većini koja će voditi opštinu odlučivati isključivo izborni rezultat.

On je odbacio spekulacije da je SNS već postigla dogovor o koaliciji sa DP-om i Alternativom za promene Šćiprima Arifija, koju u Bujanovcu vodi Arber Pajaziti.

Nema nikakvog dogovora niti „računa bez krčmara“. Dogovora će biti tek posle izbora. Za nas će svaka politička opcija koja pređe cenzus biti relevantan faktor za razgovore oko formiranja budućih koalicija. To su samo spekulacije koje već duže vreme kruže, od formiranja aktuelne vlasti, koja me je optuživala da pokušavam sa Nagipom Arifijem da im srušim koaliciju. To nikada nisam radio već sam im otvoreno poručivao da će sami sebe da sruše, jer ne rade u interesu građana – istakao je Mitrović.

SNS je otvoren za saradnju sa svim političkim predstavnicima Albanaca u opštini, dodao je on.

Otpočinjanje razgovora oko formiranja jedinstvene liste, koje će inicirati SNS,  treba očekivati po raspisivanju izbora, što bi prema najavama moglo da se dogodi 6. marta.

Pre svih, kaže Mitrović, razgovaraće sa aktuelnim koalicionim partnerima, među kojima su Ujedinjena seljačka stranka Miodraga Milkovića i Trajko Trajković.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *