Na Kosovu proslava 12 godina od proglašenja nezavisnosti

Bujanovac, Priština, 17. februar 2020. (Foto RSE pristkskrin)- Na Kosovu će u ponedeljak 17. februara brojnim manifestacijama biti obeležena 12. godišnjica proglašenja nezavisnosti, a ovom događaju prisustvovaće i brojni Albanci sa juga Srbije.

Kako je saopšteno iz kosovske vlade, manifestacija počinje u dvorištu zgrade vlade gde će podizanju zastave  Kosova prisustvovati predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, prenosi Kosovo online.

Predsednica parlamenta i premijer će potom položiti cveće na grob prvog komandanta OVK Adema Jašarija u selu Prekaze u opštini Srbica, kao i na grobove bivšeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove i Adema Demaćija.

Sledi svečana sednica kosovske skupštine na kojoj će govoriti predsednica kosovskog parlamenta.

Premijer Kurti i predsednica parlamenta Osmani posetiće posle toga kasarnu kosovskih bezbednosnih snaga „Adem Jašari“ i obratiti se njihovim pripadnicima.

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači povodom 12-te godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova organizuje prijem za diplomatsko konzularne predstavnike, predstavnike institucija i javne radnike.

Manifestacije povodom praznika završavaju se koncertom Ansambla narodnih pesama i igara „Šota“.

Na vanrednoj sednici kosovskog parlamenta pre tačno 12 godina, 17. februara 2008. godine, usvojena je Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio tadašnji kosovski premijer Hašim Tači.

Za deklaraciju o samoproglašenju izjasnilo se 109 poslanika. Sednicu kosovskog parlamenta direktno su prenosile globalne TV mreže Si-En-En, Bi-Bi-Si i Juronjuz.

Koliko ga je država priznalo i koliko u međuvremenu povuklo priznanje – Beograd i Priština pred svetom stoje iza različiti brojeva. Iz persperkitve Srbije, od proglašenja nezavisnosti Kosova do 2012. godine, 84 zemlje su priznale, a od 2014. godine, 17 država povuklo je priznanje, dok je još sedam priznalo Kosovo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *