Šta u praksi znači reciprocitet umesto kosovske takse

Bujanovac, Priština, 19. februar 2020. (foto Kosovo online) – Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je na otvaranju Konvencije proizvođača sa Kosova da će takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije uskoro biti ukinute i zamenjene recipročnim merama u cilju zaštite lokalnih proizvođača, prenosi Kosovo-online.

On je podsetio je da je taksa na srpsku robu odluka koju je donela prethodna vlada.

Zamenićemo taksu reciprocitetom, kao zaštitno sredstvo proizvođača. Principi reciprociteta koje će doneti vlada zasnivaće se na principima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA “, rekao je Kurti.

On je dodao da je resorna ministarka Rozeta Hajdari preduzela određene korake za ukidanje takse, formirajući radnu grupu koja će sačiniti spisak svih trgovinskih barijera sa Srbijom, nakon čega će biti doneta odluka o ukidanju takse i uvođenju reciprociteta.

Kako su Bujanovačke ranije pisale, Albanci sa juga Srbije bezuspešno su tada tražili izuzeće od takse, najavljenih kontramera, a od Kurtijeve vlade sada traže izuzeće i od recipročnih mera.

Taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BIH, uvedena krajem 2018, u priličnoj meri je otežala poslovanje velikog broja firmi na jugu Srbije.

Kurti je na događaju u organizaciji Kluba proizvođača Kosova rekao da su lokalni proizvođači od velikog značaja, odnosno da predstavljaju stub kosovskog društva i ekonomije.

Premijer je rekao da će lokalni proizvođačci od njega imati veliku podršku i dodao da očekuje preporuke od Kluba proizvođača Kosova.

Uklonićemo prepreke za preduzetnike, stvorićemo pravične uslove za funkcionisanje preduzeća, borićemo se protiv utaje poreza i pružićemo proizvođačima pristupačnu cenu za upotrebu električne energije. Na Kosovu je malo ulaganja jer je bilo puno korupcije koja je uplašila potencijalne investitore. Pravosudni sistem će efikasnije raditi kako bi preduzeća bila bezbednija“, rekao je Kurti.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *