Abazi: Pitanje razmene teritorija treba zauvek zatvoriti

Bujanovac, Priština, 23. februar 2020. (Foto Gazeta expres printskrin)- Potpredsednik kosovske vlade Haki Abazi izjavio je da na Kosovu postoje akteri koji pokušavaju ponovo da otvore pitanje razmene teritorija, prenosi Indeks Onlajn.

„Albanija bi trebalo da nam pomogne da ne otvaramo teme o razmeni teritorija. Mislim da postoje pokušaji da se to ponovo otvori kao pitanje i to ne od strane Albanije, već od aktera na Kosovu. Moramo se fokusirati na nacionalni interes“, rekao je Abazi a prenosi Kosovo-online.

Komentarišući ideju “mini Šengena”, on je rekao da ne bi trebalo stvarati nove integracione procese, već se fokusirati na proces evropskih integracija.

„Dobro susedstvo je neophodno, ali moramo sagledati primarni interes naših građana, a ne kompromise ili paralelne procese. Moramo se fokusirati na proces evropskih integracija, ne treba kreirati druge procese, jer je protivljenje Francuske privremeno“, rekao je Abazi.

Potpredsednik vlade dodao je da je predsednik Hašim Tači preuzeo odgovornosti koje mu prema Ustavu ne pripadaju.

Abazi je naglasio da je za to delimično kriv i bivši premijer Haradinaj, jer je dozvolio predsedniku da dođe na vlast kao deo dogovora o formiranju prethodne vlade.

„Znamo kako je izabran predsednik, odakle je došao. Na žalost, zauzeo je poziciju i preuzeo odgovornosti koje mu ne pripadaju, mimo Ustava. Delimično je kriv i premijer Haradinaj, koji stvorio tu mogućnost. To je i dalje problematično, posebno u spoljnoj politici, posebno sa Srbijom. Moramo imati jedinstven stav, moramo imati puni konsenzus, da bismo postigli ciljeve koji su već dobro poznati – uzajamno priznanje Srbije i Kosova, i stvaranje strategije  Kosova ka proširenju EU“, rekao je Abazi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *