Na Sajam pčelarstva 29. februara dolazak najavili gosti iz celog regiona

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. februar 2020. (Foto arhiva) – Bujanovačko Udruženje pčelara „Polen 2012“ organizuje u subotu (29. februar) u sportskoj hali „Mladost“ u Bujanovcu jubilarni 5. Međunarodni sajam pčelarstva na kojem se očekuje rekordan broj izlagača i posetilaca.

Za sada već tradicionalni seminar – sajam pod nazivom „Pčela ne poznaje granice“ prijavilo se oko 30 izlagača pčelarske opreme i 20 proizvođača meda, što pokazuje, kako kaže predsednik udruženja Zarije Mitić, da ova manifestacija iz godine u godinu prerasta u prepoznatljiv brend opštine.

-Pored gostiju iz Srbije, dolazak su nam potvrdili mnogobrojni posetioci iz Severne Makedonije, zatim Grčke, Bugarske, Albanije, Kosova i Metohije i Republike Srpske. Vlada ogromno intersovanje za događaj koji organizujemo i mogu reći da je sve spremno da prikažemo naš „esnaf“ i grad u najboljem svetlu – kaže Mitić za Bujanovačke.

Sajam se organizuje uz podršku nemačkih komapnija SWG i GIZ, a predsednik udruženja koje okuplja i Srbe i Albance, kaže da očekuje i pomoć lokalne samouprave.

-Da pčela zaista ne poznaje granice, kako nosi naziv manifestacija, svedoči i naše udruženje i sam ovaj događaj. Od 54 člana imamo 13 Albanaca, među kojima i nekoliko njih sa Kosova– naglašava Mitić.

On dodaje da će, kao i svake godine, za pčelare i sve zainteresovane biti organizovana predavanja renomiranih stručnjaka iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), dok je izložba prodajnog karaktera.

-Teme predavanja će biti DB i LR košnice, vosak, ali i seoba pčela, što mislim da će biti posebno interesantno za nas lokalce, s obzirom da smo mi stacionarni pčelari. Predavači su Ranko Vučković i Zvonimir Vasić, ljudi od kojih itekako ima šta da se čuje – kaže Mitić.

Doček izlagača i gostiju će biti od 7 do 10  časova, nakon čega sledi svečano otvaranje i razgledanje izložbe.

Dodela zahvalnica i priznanja je zakazana za 11 časova, a predavanja počinju pola sata kasnije.

-Pozivam sve pčelare, proizvođače opreme i meda, kao i sve građane da dođu u subotu i uveličaju našu manifestaciju – rekao je Mitić.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *