Bujanovačke reke pretvorene u deponije (foto)

(Ovaj tekst nastao je u okviru Projekta “Portal Bujanovačke u službi građanskog aktivizma”. Realizuje se u okviru projekta “Podrška građanskom aktivizmu u zajednici” koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji sprovode British Council i Trag fondacija)

Bujanovac, 26. februar 2020.- Bujanovac, kao malo koji grad, ima privilegiju da leži na dve reke – Južnoj Moravi i Trnovačkoj reci.

Ali, umesto da u njima uživamo, pretvorili smo ih u smetlište, što posebno važi za korito Trnovačke reke od Doma zdravlja pa do ušća.

Ovaj inače prelep krajolik “ukrašavaju” divlje deponije na kojima se može naći sve, od životinjskih skeleta, plastike, građevinskog šuta pa do neizbežnih najlon kesa.

Postoje slučajevi kada nisu uvek i obavezno krivi ljudi koje obično zovemo opštim imenom “nadležni”.

Krivi su i takozvani “obični ljudi”, dakle svi mi, u konkretnom slučaju oni među nama koji imaju toliko morala, normalnosti i zdravog razuma da ovako skrnave ono što nam je priroda podarila pa sad, umesto da uživamo u šetnji kraj reke, prinuđeni smo da od nje bežimo kao od kuge jer na kugu i podseća.

Apokaliptični prizori sa slika koje je poslao čitalac Bujanovačkih, naše su ogledalo, tačnije ogledalo onih koji čine ovakav zločin.

Mi ovom prilikom pozivamo već pomenute nadležne da nas zaštite od zločinaca, jer gde je zločin tu je i kazna!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *