Dr Lela Jovanović: U Bujanovcu nema sumnjivih na korona virus

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. februar 2020.- Od pojave korona virusa lekari bujanovačkog Doma zdravlja postupaju u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ prilikom pregleda osoba za koje se sumnja da imaju infekcije organa za disanje, rečeno je Bujanovačkim u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Po rečima direktorke Doma zdravlja dr Lele Jovanović, zdravstveno osoblje primenjuje standardne mere zaštite, kao i mere zaštite od infekcija koje se prenose kapljicama i kontaktom.

-Naše osoblje koristi zaštitne maske, a u prvom kontaktu sa pacijentom koji ima simptome respiratorne infekcije lekari uzimaju podatke da li je ta osoba u poslednjih 14 dana putovala u područja u kojima je bilo potvrđenih slučajeva infekcija novim korona virusom i da li je bila u kontaktu sa osobama za koje se sumnja ili je potvrđena infekcija – kaže dr Jovanović.

Standardna procedura, kako kaže direktorka, predviđa da se ukoliko lekar dobije pozitivan odgovor na neko od pitanja pacijent prevede u sobu za izolaciju, nakon čega se odmah obaveštava epidemiološka služba.

-Do sada nismo imali ovakve slučajeve. Ova „prva linija“ zaštite ostaje na snazi sve dok ne dobijemo drugačije uputstvo, a u stalnom smo kontaktu sa nadležnima – rekla je direktorka.

U Srbiji je do 24. februara urađeno devet testova na korona virus i svi su bili negativni.

Najčešći simptomi su groznica (visoka temperatura), kašalj, gubitak daha i otežano u disanje.

Lekari preporučuju što češće pranje ruku sapunom ili gelom, izbegavanje kontakta s ljudima koji su bolesni i uzdržavanje od dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *