Duškov: Za studiranje i lečenje u Bugarskoj nije potrebno državljanstvo

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. februar 2020. Za ostvarivanje prava na besplatno studiranje ili lečenje u Bugarskoj nije neophodno državljanstvo ove zemlje, već je dovoljno uverenje o bugarskom poreklu koje može da izda i matična služba u Bujanovcu, poručuju iz Bugarsko-srpskog centra (BSC) Vranje.

Član BSC-a iz Bujanovca, Siniša Duškov, kaže za naš portal daogromna većina stanovnika bugarskog porekla u opštini Bujanovac ne zna da može da se besplatno leči na Vojno-medicinskoj akademiji u Sofiji ili studira na nekom od državnih univerziteta u Bugarskoj.

-Želimo da ukažemo na te mogućnosti našim sunarodnicima, kojih je u opštini Bujanovac od 150 do 200. Dakle, sve što treba da urade je da u matičnoj službi zatraže uverenje o bugarskom poreklu, a zatim se obrate nama u BSC ili direktno konzulatu u Nišu – kaže Duškov.

Po njegovim rečima, BSC predstavlja sponu između građana i konzulata i pružiće pomoć i sve informacije o potrebnoj dokumentaciji.

-Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu u centar u Vranju dolazi bugarski konzul iz Niša i prima građane od 13:30 do 15 časova, kada se mogu dodatno informisati o svim procedurama i načinima za ostvarivanje privilegija – kaže Duškov.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *