Stanković: Jugokop na čekanju zbog otpadnih voda, pokretanje moguće ove godine

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. februar 2020. Za pokretanje klanice „Jugokoop“ potrebno je maksimalno milion evra, kako kaže predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković, ali se sada čeka na rešavanje pitanja otpadnih voda što mora biti urađeno po svim ekološkim standardima.

-Osnovni problem sada su otpadne vode iz klanice, s obzirom da se ranije voda izlivala direktno u Moravu, pa je neophodno izraditi sistem za preradu kako bi se ispunili ekološki standardi. To je ujedno i najskuplji segment u ponovnom pokretanju Jugokopa – rekao je Stanković u Bujanovcu na sastanku sa novinarima.                                                                     

Po njegovim rečima, projekat Jugokop trenutno stoji i čeka na realizaciju u Ministarstvu privrede, a Stanković procenjuje da će u toku ove godine klanica početi sa radom.

-U planu je zapošljavanje 70-100 radnika. Po svim analizama, Jugokop može uspešno da posluje. Ovo područje ima dovoljan stočni fond, tu su i potrebni setifikati koji bi omogućili i izvoz, za šta je najviše zainteresovana Turska, kao i određene arapske zemlje u koje je Jugokop ranije izvozio – rekao je Stanković.

Klanica bi, dodao je, potencijalno mogla da sarađuje i sa trgovinskim lancem Lidl, odakle su izrazili veliku potrebu za proizvodima od mesa.

Nezvaničnu informaciju da je Industrija mesa „Biftek“ iz Niša među najozbiljnijim kandidatima za preuzimanje Jugokopa, na neki način je potvrdio i Stanković, spomenuvši vlasnika ove firme kao nekog sa kojim je razgovarano o tome šta je sve potrebno da klanica počne sa radom.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *