Tokom cele godine obeležava se 950. godina manastira Prohor Pčinjski, pogledajte program

Bujanovac, 3. mart 2020.- Program obeležavanja jubileja 950. godišnjice Manastira Sveti Prohor Pčinjski , čiji je pokrovitelj Aleksandar Vučić. počeće otvaranjem zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) u četvrtak 14. maja.

Tada će u manastirskoj crkvi od 9 časova biti održana Sveta arhijerejska liturgija sa Prizivom Svetog Duha, prenosi VranjeNews.

Sabor će u manastiru zasedati tri dana, a centralna proslava jubileja planirana je za nedelju 17. maja, kada će biti održana sveta Saborna arhijerejska liturgija koju će od 8.30 časova služiti patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC.

Nakon toga uslediće kulturno umetnički program sa izvođačima iz Srbije i regiona.

Pre toga je još planirano „Osvećenje isposnice Prepodobnog Prohora Pčinjskog“ 2. maja

U martu i aprilu izložbu “Duhovno i kulturno blago Manastira Svetog Prohora Pčinjskog“ će videti Surduličani i Hančani, potom će u maju biti u Manastiru Prohor Pčinjski, u junu u Preševu, a u julu u Trgovištu.

Planirano je da izložbu pogledaju i građani Bosilegrada u septembru i Beograđani u oktobru ove godine.

Kako prenosi VranjeNews, tokom marta će na nivou Srbije biti organizovan nagradni literarni i likovni konkurs sa temom „Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“.

U selu Zlatokop 5. aprila ove godine biće položen kamen temeljac za izgradnju nove crkve posvećene Prepodobnom Prohoru.

Na Justinove blagovesti, 7. aprila, u Vranju će biti održana promocija knjige Jovana Hadživasiljevića „Manastir Svetog Prohora Pčinjskog“, u organizaciji eparhije i Književne zajednice Borisav Stanković.

Od 11. do 13. juna u manastiru će biti održan Međunarodni naučni skup „Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“, za koji je radove prijavilo više od 50 istaknutih istraživača iz zemlje i inostranstva.

U julu će u manastiru u Prohoru Pčinjskom biti održana Letnja škola srpske duhovnosti, istorije i kulture za srpsku decu i omladinu iz dijaspore, dok će tokom jula i avgusta na istom mestu biti održana Međunarodna letnja škola za studente istorije, istorije umetnosti i arheologije sa prostora Balkana pod nazivom „Srednjovekovna Srbija i Balkan“.

Međunarodni monaški simpozijum „Prepodobni Prohor Pčunjski“ biće održan u manastiru 30. i 31. oktobra ove godine, dok će 1. novembra na istom mestu biti obeležena manastirska slava u okviru koje će biti promovisana knjiga „Analitički inventar arhivskog fonda Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog 1903-1973“.

Potom će 11. i 12. novembra biti obeležena ktitorska slava manastira Sveti Kralj Milutin u sklopu koje će biti priređena projekcija dokumentarno-igranog filma „Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog“.

Za 12. novembar planirano je i Otvaranje riznice manastira sa arehološkim nasleđem, knjigama, ikonama, i bogoslužbenim predmetima, dok će istog dana u Vranju biti održana svečana akademija sa temom „Sveti Kralj Milutin – ktitor i obnovitelj Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *