Posle pisanja Bujanovačkih, zbog migranata više policajaca na granici

Bujanovac, 4.mart 2020. (Foto JV printskrin)- Posle zahteva iz opštine Bujanovac da se pojača kontrola kretanja migranata zbog žalbi meštana, o čemu su prve pisale Bujanovačkeministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je razmešteni više policajaca na granicama Severne Makedonije i da Srbija neće biti „parking za migrante“, kojih sada ima oko 6.000, kao i da će sprečiti ilegalne ulaske u zemlju.

Kako prenose Južne vesti, više od 30.000 migranata ušlo je u Srbiju prošle godine, skoro duplo više nego 2018, a iako kroz našu državu uglavnom samo prolaze ima ih i u prihvatnim centrima, na jugu oko 1.400. Ono na šta se uglavnom žale je to što nisu prihvaćeni.

Na probleme ukazuju i meštani, a nedavno su veću kontrolu njihovog kretanja tražili u Bujanovcu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da je u Srbiji trenutno oko 6.000 migranata i da su sve institucije spremne da reaguju i zaštite granice i bezbednost građana ako dođe do „migratornog talasa“.

-Srbija neće biti parking za migrante niti će u Srbiji neko tobož vraćati iz EU i naseljavati na stotine hiljada migranata. To se pokazalo kao apsolutna laž u prethodne tri godine koliko slušamo te priče, kao što je to i danas apsolutna laž. Svi oni koji već godinama uporno plasiraju ove potpune izmišljotine grubo obmanjuju građane Srbije u pokušaju da steknu neke sitne političke poene – rekao je Stefanović.

Stefanović kaže da je više policajaca na granicama Severne Makedonije i Grčke kako bi pomogli da se odvrate oni koji nezakonito žele da pređu granicu i krenu ka Srbiji, kao i da sarađuju sa međunarodnim partnerima da to spreče.

Pored zaštite granica i građana rekao je i da mora da postoji human pristup prema ljudima koji bežeći od rata ili nemaštine privremeno budu i u našoj zemlji.

-Granična policija, vojska, druge službe bezbednosti i sve institucije Republike Srbije apsolutno su spremne da reaguju ukoliko dođe do značajnijeg migratornog talasa i zaštite interese naše zemlje. A svi oni koji lažima pokušavaju da kritikuju politiku predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije, koja je doprinela i međunarodnom ugledu i snaženju ekonomije naše zemlje, upravo jasno pokazuju da ih ne interesuju interesi Srbije – ocenio je ministar.

Prethodnih godina je, kako kaže, mali broj migranata dobio azil u Srbiji i većina je nastavila put Zapadne Evrope.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *