U toaletima OŠ “B. Radičević” nema tečnog sapuna i pored naredbe Ministarstva

Piše: N. Stevanović; foto  Bujanovačke

 

Toalet u OŠ B. Radičević

Bujanovac, 11. mart 2020. – U toaletima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Bujanovcu nema sapuna samo dan nakon što je Ministarstvo prosvete u utorak uputilo zdravstvenu preporuku za sprečavanje  infekcija u jeku širenja korona virusa.

Bujanovačke su u sredu proveravale da li škole u gradu primenjuju mere koje nalaže resorno ministarstvo, među kojima je i „redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trepezarije“, ali smo u dva toaleta OŠ „Branko Radičević“ zatekli prazne dozere za sapun.

U školi nam je potvrđeno da su primili preporuke u utorak (10. mart), ali s obzirom da je direktor Nenad Tasić odsutan i nije se javio na naš poziv, ostali smo uskraćeni za odgovor da li se primenjuju ostale mere i zbog čega nema sapuna.

Niko u školi nije želeo da bez Tasića razgovara o ovoj temi.

Potvrdu da se sve preporuke poštuju u bujanovačkoj Srednjoj školi „Sveti Sava“ nismo dobili jer je direktorka Biserka Jović bila zauzeta, ali smo se uverili da je za đake i radnike ove ustanove tečni sapun obezbeđen.

Toalet u Svetom Savi

Bujanovačke su ranije objavile da je EU obezbedila preko 280 miliona dinara za kompletno sređivanje ove dve škole.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je diretkorima svih osnovnih i srednjih škola u zemlji zdravstvene preporuke koje treba primeniti zbog novonastale situacije sa korona virusom.

Napominje se da je potrebno:

redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice;

pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata površina klupa;

redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija;

podsticanje učenika na pranje ruku;

preporučiti učenicima i odraslima da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama;

ne razmenjivati hranu i ne koristiti iste flašice za vodu;

upotrebljene papirne maramice i ubruse redovno odlagati u korpe za otpatke;

planirati časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija;

preporučiti roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja;

planirati aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i održavanje školskog prostora;

postaviti preporuke o preventivnim aktivnostima na sajt škole;

u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirati, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme odnosno upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.

Naročito ukazujemo da su navedene preporuke u funkciji prevencije širenja eventualne infekcije, a koje bi obrazovno-vaspitne ustanove i inače trebalo da primenjuju. Napominjemo, takođe, da učenike i roditelje treba zaštiti i od nepoželjne panike”, navodi se u dopisu ministarstva.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *