U Bazi Jug zajednička vežba sa NATO snagama

Bujanovac, 12. mart 2020. U bazi „Jug“ kod Bujanovca u junu će biti održana vežba „Platinasti vuk 20“ na kojoj će, pored srpskih vojnika, učestvovati oko 500 pripadnika oružanih snaga  zemalja članica NATO saveza.

Protekle nedelje je u ovoj vojnoj bazi održana glavna planska konferencija  povodom vežbe, koju Vojska Srbije organizuje u saradnji sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD.

Na skupu u organizaciji Četvrte brigade kopnene vojske, koji predstavlja ključni deo procesa planiranja, definisani su plan izvođenja vežbovnih aktivnosti, logistička podrška i elementi tehničkog sporazuma za realizaciju vežbe, saopšteno je iz Vojske Srbije.

U vežbi u bazi “Jug” i poligonu “Borovac” se  očekuje učešće oko pet stotina vojnika i starešina iz 12 zemalja.

Uvežbavaće se upotreba nesmrtonosnog oružja i taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju u multinacionalnim operacijama, a jedan od ciljeva vežbe je i razmena iskustava u dosadašnjem angažovanju u mirovnim operacijama.

Osim pripadnika Vojske Srbije, na konferenciji su učestvovali predstavnici oružanih snaga Bugarske, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Francuske.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *