Dr Lela Jovanović ponovo apeluje: Izolacija, izolacija i izolacija

Piše: N. Stevanović

 

U “najkraćem roku” isturena ambulanta u DZ (Foto Bujanovačke)

Bujanovac, 17. mart 2020. – Bujanovački Dom zdravlja (DZ) će u “najkraćem roku” osposobiti neku vrstu isturene ambulante u svojim prostorijama za sve građane sa simptomima respiratornih infekcija, kaže direktorka te ustanove dr Lela Jovanović, koje je ponovo poručila građanima da najozbiljnije shvate opasnost koju nosi korona virus, ističući izolaciju kao prvi i najvažniji stepen zaštite.

Direktorka naglašava da u Bujanovcu nije potvrđen ni jedan slučaj zaraze korona virusom, a nadležni su objavili da je u Srbiji trenutno 65 zaraženih dok je 8.000 ljudi u izolaciji.

Ona je ranije za Bujanovačke govorila o proceduri koja važi za građane ukoliko osete neke od simptoma respiratornih infekcija, o čemu možete čitati OVDE.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

Dr Jovanović naglašava da je potrebno da se izoluju svi, i mladi i stari, i svedu kontakte i kretanje na najneophodniji minimum.

Rekla sam juče i ponavljaću to dok god nam preti opasnost i sve ovo se ne završi. Izolujte se, sedite kod kuće,  ne izlažite sebe i druge riziku, situacija je krajnje ozbiljna. Mlađi neka se uzdrže od kafića, restorana, druženja, sada nikako nije vreme za to. Stariji od 65 godina i hronični bolesnici, kao najugroženiji, neka ne izlaze iz kuća, dakle stroga izolacija. Mi jednostavno ne smemo da dozvolimo sebi scenario iz Italije ili Španije. Apelujem na sve da se ponašaju odgovorno – rekla je direktorka za Bujanovačke.

Izolacija obavezna: Centra Bujanovca u utorak 17. marta (Foto Bujanovačke)

Ona naglašava da je neophodno da svi koji dolaze u zemlju iz inostranstva strogo prate instrukcije koje dobijaju na graničnim prelazima.

-Samoizolacija od 14 dana je apsolutno obavezna, tu nema govora. Ukoliko se jave simptomi poput malaksalosti, bola u grlu, povišene temperature, moraju se odmah javiti nadležnoj epidemiološkoj službi, koja će dalje postupati u skladu sa merama – rekla je dr Jovanović.

 

Hronični pacijenti, dodala je, pravovremeno su dobili brojeve telefona svih službi i za produžetak terapije i recepte je dovoljan samo poziv.

Kako su Bujanovačke ranije javile, predsednik opštine Bujanovac i komandant Štaba za vanredne situacije Šaip Kamberi, potvrdio je da je nekoliko osoba u samoizolaciji nakon što su pristigli iz inostranstva.

Za sve građane kojima je propisana obavezna izolacija, a kojima je neophodna pomoć u nabavci potrepština, predsednici mesnih zajednica, kao poverenici civilne zaštite, organizovaće volontere koji će se o tome starati – rekao je Kamberi za Bujanovačke.

Svim građanima koji imaju simptome respiratornih infekcija, a u prethodnom periodu su boravili u području gde ima zaraženih sa COVID-19, dostupni su brojevi telefona prema mestu prebivališta od 8 do 22 sata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i uvelo nove brojeve telefona za građane.

Za građane opštine Bujanovac nadležan je Zavod za javno zdravlje u Vranju, a otvoreni su sledeći brojevi telefona:

064/140-32-89064/424-23-26062/718-820017/421-310

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *