Studenti iz Turske danas poleću put Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. mart 2020. (Foto ilustracija) – Studenti iz Bujanovca iz Preševa, koji se školuju u Turskoj, danas će iz te zemlje doleteti u Srbiju, saznaju nezvanično Bujanovačke u Koordinacionom telu.

Kako nam je rečeno, njihov transfer ka beogradskom aerodromu „očekuje se svakog trenutka“.

U pitanju je 37 studenata, koji su se u kriznoj situaciji sa korona virusom zatekli u Turskoj, a za njih je država obezbedila poseban let, potvrdio nam je Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

On je naglasio da je NSA kontaktirao sa svim relevantnim državnim institucijama da po povratku u zemlju studenti budu smešteni u karantin u Bujanovačkoj banji.

U procesu smo da im omogućimo da budu u karantinu u Bujanovačkoj banji. Mnogi od njih se plaše da bi mogli da budu izolovani na nekoj drugoj lokaciji u zemlji – kaže Mustafa.

Zajedno sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, NSA je uputio dopis predsednicima države i vlade, Ministarstvu spoljnih poslova i Koordinacionom telu za jug Srbije, u kojem su izrazili spremnost, kako kaže Mustafa, da studentima obezbede prevoz sa beogradskog aerodroma do Bujanovca.

-Zahtevali smo da, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, ili budu smešteni u karantin ili u samoizolaciju u svojim domovima – rekao je Mustafa.

Studenti su se za pomoć oko povratka u Srbiju obratili Nacionalnom savetu, koji je potom ovaj zahtev prosledio nadležnim institucijama čiji odgovor je bio pozitivan.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *