Danijela Dejanova, Bujanovčanka na Malti: Nemamo policijski čas, ali su ulice puste

Danijela je supervizor u tržnom centru Bay Street

Bujanovac, Valeta, 1. april 2020. (Foto privatna arhiva) – Danijela Dejanova, naša sugrađanka, već nekoliko godina živi u Valeti, prestonici Malte, i u vreme pandemije korona virusa deli sudbinu svih nas.

Prestonica ovog sredozemnog ostrva okupana je suncem, ali su njene ulice puste iako država nije uvela nikakve posebne mere:

Nema panike, a iako nema ni zabrana poput policijskog časa, ljudi su svesni da ne smeju da izlaze. Kad se izlazi u šetnju, u grupi je najviše dvoje ljudi, objašnjava Danijela.

Slike koje vidite najbolje ilustruju njene reči:

Valeta izgleda kao grad duhova. Glavnim šetalištem u normalnim okolnostima bukvalno ne može da se prođe. A vidite sad…

Iako Malta ima tek pola miliona stanovnika, pa poređenje sa Srbijom ili drugim većim zemljama nije relevantno, klinički rezultati pokazuju koliko sve zavisi od građana:

Ovde je do sada obolelo 169 osoba, dvoje je na respiratoru, sedmoro hospitalizovano dok su ostali u kućnoj izolaciji. Žrtava nema (Ovo su rezultati od 31. marta).

Danijela je supervizor u tržnom centru Bay Street i kaže da ne radi od 18. marta. U Vlaeti, dodaje, rade samo prodavnice hrane i apoteke.

Ovom ulicom nije moglo da se prođe od gužve

Sudeći prema njenim rečima, Maltežani poseduju veliku dozu solidarnosti, pa su tako mnogi vlasnici stanova prepolovili ili se sasvim odrekli kirije:

-Država je najavila da će svima koji ne rade zbog pandemije platiti po 800 evra, ali čeka se da to bude i zvanično, priča Danijela.

Čuvajte se! – poručuje na kraju svojim Bujanovčanima.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *