Kamberi: Škole i mesne zajednice odgovorne za blokadu opštinskog računa

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. april 2020. Zaposlenima u Opštinskoj upravi i javnim ustanovama, koje se finansiraju iz budžeta opštine, nisu isplaćene plate i naknade za putne troškove zbog toga što je račun Opštine Bujanovac u blokadi, a prema rečima predsednika Šaipa Kamberija za to su odgovorne dve gradske škole i neke mesne zajednice.

Do blokade je došlo zbog troškova mesnih zajednica i škola, kaže  Kamberi, iako im je Opštinsko veće naložilo da svedu troškove na minimum, samo za najosnovnije potrebe.

-Škole Sezai Suroi i Sveti Sava napravile su nepotrebne troškove tokom vanrednog stanja, iako znaju da nastave neće biti do septembra, kao i neke mesne zajednice, a tu su i dugovanja od pre vanrednog stanja –  kaže Kamberi za Bujanovačke.

On objašnjava da je do blokade računa došlo jer Ministarstvo finansija po zakonu ne isplaćuje portaživanja lokalnim upravama koje nisu izmirile svoja potraživanja prema Centralnim registru faktura. Opština u ovom momentu duguje 6 miliona dinara, a od republike potražuje 44 miliona:

-Naše osnovne prihode čini 33 miliona dinara mesečno na osnovu redovnih transfernih sredstava, i još 11 miliona od poreza na zarade, dakle trenutno od Ministarstva potražujemo 44 miliona. Međutim, ne možemo da ih naplatimo zbog duga od 6 miliona, kaže Kamberi.

On, međutim, kaže da očekuje da će problem biti rešen u narednih nekoliko dana:

-Od Ministarstva očekujemo odgovor na molbu da nam uplati deo novca kako bismo izmirili svoja dugovanja i tako stekli uslov za naplatu celokupnog potraživanja. Za sada nema plata ni naknada za putne troškove za radnike čije se plate finansiraju iz opštinskog budžeta. Radimo na tome da Koordinaciono telo posreduje kod Ministarstva finansija kako bi nam odobrilo transfer 10 miliona dinara, sredstava od poreza koji pripadaju opštini – rekao je Kamberi i naglasio da će račun opštine uskoro biti deblokiran.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *