Mustafa Kadriju Veseliju: Preti nam ekonomska katastrofa

Bujanovac, Priština, 14. april 2020. (Foto Kadri Veseli: Lajmi.net) – Predsednik DPK-a Kadri Veseli objavio je da je razgovarao telefonom sa albanskim liderima u regionu, među kojima i sa Ragmijem Mustafom, predsednikom Nacionalnog saveta Alabanaca (NSA), u vezi situacije u kojoj se nalaze Albanci u uslovima pandemij  virusa Covid- 19, prenosi prištinski Lajmi.

Situacija u Preševskoj dolini je posebno teška, a naše sunarodnike u potpunosti su zaobišle centralne vlasti Beograda. Ono što njihovu situaciju čini još dramatičnijom je činjenica da desetine hiljada Albanaca tamo  zdravstvene usluge dobijaju samo u bolnici u Vranju, koja je već preopterećena.  Preševskoj dolini danas je, više nego ikad, potrebna naša solidarnost i pomoć države Kosovo – rekao je Veseli.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

Ragmi Mustafa u izjavi za Bujanovačke kaže da je svaka pomoć dobrodošla, ali da je do sada nije bilo od kosovskih institucija:

-U ovim trenucima najviše se suočavamo sa ekonomskim problemima zbog činjenice da nema naših ljudi iz dijaspore koji ovde ostavljaju svoj kapital. Osim toga, lokalni Albanci ekonomski su orijentisani na male porodične biznise i novca od dijaspore, a sada je sve stalo – kaže Mustafa.

Od pomoći su, dodaje on, najpotrebnije osnovne životne namirnice za najugroženije slojeve stanovništva.

-Bojim se ekonomske katastrofe ako se situacija sa epidemijom ne popravi jer ništa ne radi, zaključuje Mustafa.

On je dodao da je dobrodošla pomoć i u medicinskom materijalu:

-Veseli je izrazio zabrinutost zbog činjenice da u vranjskom zdarvstvenom sistemu nema Albanaca, – otkriva Mustafa sadržaj razgovora.

Podsetimo i da je predsednik Bujanovca Šaip Kamberi izjavio da ga od početka pandemije niko od zvaničnika sa Kosova i iz Albanije nije zvao, da bi nakon toga objavio da je telefonom razgovarao sa predsednikom Albanije.

Takođe, uz posredovanje državnog Koordinacionog tela, nedavno je iz Turske vraćena grupa albanskih studenata koji se školuju u toj zemlji, ali i dvoje njih iz Albanije.

U Bujanovcu su registrovana 4 slučaja korona virusa, od kojih je jedan sa smrtnim ishodom, a u samoizolaciji se nalazi 158 osoba zaključno sa 13. aprilom. 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *