Rusi se šokirali u Bujanovcu, opasnost od širenja korone ka jugu

Piše: N. Stevanović

Rusi upozoravaju da nema opuštanja

Bujanovac, 24. april 2020. (Foto Ministarstvo odbrane) – Delagacija ruskih lekara, koja je u petak posetila bujanovački Dom zdravlja, šokirala se brojem i ponašanjem ljudi na gradskim ulicama – kaže direktorka dr Lela Jovanović.

Stručnjaci iz Rusije, koji pomažu kolegama u Srbiji u borbi protiv korona virusa, upozorili su na izglednu mogućnost širenja korona virusa sa severa ka jugu i zatražili strogo poštovanje mera protiv covid-19, kako bi se izbegla eskalacija situacije.

-Posetili su nas epidemiolozi  iz Rusije koji deluju u sklopu Kriznog štaba u Nišu i izvršili kontrolu epidemiološke situacije u Domu zdravlja. Predmet njihovog interesovanja je način korišćenja zaštitne opreme od strane osoblja i organizacija rada covid ambulante. Dali su nam nekoliko preporuka za još rigorozniju zaštitu i sprečavanje širenja koje ćemo sprovesti u najkraćem roku – kaže za Bujanovačke dr Jovanović.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

I dok su ruski stručnjaci bili relativno zadovoljni onim što su zatekli u Domu zdravlja, ostali su potpuno zatečeni, dodaje dr Jovanović, onim što su videli na ulicama i trgu.

Videli su gužvu, ljude u grupama i ogroman broj građana bez zaštitnih maski i bili su, u najmanju ruku, šokirani. Rekli su da ne mogu da shvate toliku neodgovornost. Po njihovim rečima, takvim ponašanjem se rizikuje sve što je postignuto do sada – kaže dr Jovanović.

Timovi virusologa, epidemiologa i infektologa iz Rusije, od početka aprila kada su stigli u Srbiju,  učestvovovali su u dijagnostici i zbrinjavanju pacijenata sa covid-19, kao i organizaciji antiepidemijskih mera.

Od početka krize sa covid-19 u opštini Bujanovac je registrovano 6 slučajeva korona virusa a epidemiološka situacija je pod kontrolom, ocenjeno je u petak na sednici Štaba za vanredne situacije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *