ŠTAB: Jedan negativan na koronu, čekaju se rezultati za još dve osobe

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. april 2020. – Od ponedeljka (20. aprila), kada je potvrđen šesti slučaj covid-19 u opštini Bujanovac, poslati su na testiranje uzorci za još tri osobe.

Stigao je jedan negativan rezultat, a dva  se još uvek čekaju – izvestila je u petak bujanovački Štab za vanredne situacije dr Lela Jovanović, direktorka Doma zdravlja.

Osobe za koje se sumnja da su zaražene, kako je rekla Bujanovačkim dr Jovanović,  imaju blaže simptome i rezultate čekaju u samoizolaciji u svojim domovima.

Prema njenim rečima, epidemiološka situacija u opštini je stabilna i pod kontrolom, a da li će ostati tako zavisi isključivo od samih građana.

Medicinske i epidemiološke službe preduzimaju sve neophodne mere i postupaju u skladu sa uputstvima za borbu protiv korona virusa Ministarstva zdravlja i ostalih nadležnih organa. Imamo stabilnu situaciju, ali se to može promeniti za trenutak, zbog toga je važno da građani shvate da samo od njih zavisi – istakla je dr Jovanović.

Direktorka je, međutim, naglasila da nije teško primetiti da se mere ne poštuju, počevši od distance, okupljanja, nošenja zaštitnih maski i rukavica.

Ono što vidimo po ulicama i gradskom trgu je nedopustivo. Prerano je došlo do opuštanja, a ništa nije gotovo, naprotiv, nismo ni blizu kraja borbe sa koronom. Apelujem na građane da se dozovu pameti i ne upropaste ovih mesec dana sprovođenja mera i dobru situaciju koju imamo – poručila je ona.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

Neophodno je, kako je rekla, da se opštinske inspekcije više angažuju na sprečavanju okupljanja, posebno na gradskom trgu.

-Naložiti inspekciji da cirkuliše gradom, kontroliše stanje, sprečava okupljanja, insistira na poštovanju svih mera, posebno distance. Moja preporuka je da se angažuje još ljudi na rešavanju ovog problema koji je očigledan – poručila je dr Jovanović članovima Štaba.

Ona je istakla da je u Dom zdravlja zabranjen ulaz bez zaštitnih maski i rukavica, istovremeno pohvalivši policiju za maksimalno angažovanje u kontroli građana kojima je izrečena mera samoizolacije.

Na kraju sedme nedelje borbe protiv korone u opštini Bujanovac je potvrđeno 6 slučaja infekcije, među kojima je i sedmogodišnje dete.

Da je dete iz Bujanovca, rođeno 2013. godine, zaraženo koronom potvrđeno je u četvrtak (23. april) i to je za sada poslednji registrovani slučaj.

Prvi pozitivan rezultat na covid-19 je prijavljen 30. marta kod 74-godišnje žene iz sela Nesalce, koja je istog dana preminula u Kliničkom centru Niš.

Po zvaničnim podacima, do sada je jedan pacijent izlečen, dvoje je preminulo, a troje je još uvek na lečenju.

Podsećamo da je danas od 18-01 sati dozvoljen polučasovni izlazak na ulicu osobama starijim od 65 godina, a sledeći put za to imaće priliku u nedelju i utorak.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *