Kosovska donacija prošla kroz Narodnu banku Srbije (Dokument)

Piše: N. Stevanović

Da li je Bujanovac priznao Kosovo: Dokument Opštinskog veća

Bujanovac, 5. maj 2020. – Bujanovačko Opštinsko veće usvojilo je u utorak način „raspodele sredstava iz donacije Vlade Republike Kosovo“, kako je naslovljena tačka dnevnog reda sednice, što može da se protumači, kako je rekao većnik Saša Arsić, „kao da Opština Bujanovac priznaje Kosovo“.

Arsić je zato predložio da se dokument formuliše drugačije, što je odbio predsednik opštine Šaip Kamberi, rekavši da „ne treba sada baviti se detaljima, jer je ionako donacija kosovske vlade po prvi put prošla kroz sistem Narodne banke Srbije (NBS)“.

-Ako tako navedemo u odluci, sa „Vlada Republike Kosovo“ ispašće da smo priznali Kosovo. Smatram da treba da pronađemo primereniju formulaciju – rekao je Arsić.

Za Kamberija je, međutim, ovako nešto bilo nepotrebno.

-Ne treba politizovati ovaj gest, niti se baviti detaljima. Do sada su sve donacije sa Kosova išle preko Albanije, ali sada to nije slučaj. Ova donacija je prošla kroz Narodnu Banku Srbije (NBS), pa ako su oni priznali transfer iz ministarstva Kosova ne vidim problem – rekao je Kamberi.

Kamberijevo obrazloženje je bilo dovoljno Arsiću, i ne samo njemu, već i ostaloj desetorici članova Opštinskog veća, kako iz albanske tako i srpske i romske zajednice, da glasaju za odluku o donaciji „Vlade Republike Kosovo“ od 200.000 evra za borbu protiv korona virusa.

Jedini koji se usprotivio odluci i glasao protiv bio je većnik Redžep Latifi, kojem je bila sporna stavka odluke o kupovini sanitetskog vozila za bujanovački Dom zdravlja, jer je, po njemu,  to obaveza Vlade Srbije, a ne „jedne siromašne države kao što je Kosovo“, kako je rekao.

Kosovska vlada je kao pomoć u borbi protiv korone Bujanovcu i Preševu donirala 200.000 evra, a Medveđi 100.000.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!



One thought on “Kosovska donacija prošla kroz Narodnu banku Srbije (Dokument)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *