Arsić: Medveđa nije “Preševska dolina”

Bujanovac, Medveđa, Priština, 13. maj 2020.- Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu, navodeći kao primer opštinu Medveđa, gde je, kako je navela, nekada živelo 7.438 Albanaca, a danas ih je samo 600. Činjenice govore da te hiljade Albanaca nikad nisu živele u tom delu juga Srbije, piše Sputnjik.

Predsednik ove opštine Nebojša Arsić zatečen je izjavom kosovske zvaničnice, uz napomenu da nikada na teritoriji Medveđe nije živelo Albanaca koliko ona kaže, i da je to i dokazao OEBS 2015. godine.

„Prema popisu iz 2011. godine u Medveđi je živelo 711, a ne sedam hiljada Albanaca kako tvrdi Osmanijeva. Tačno je da Albanci taj popis nisu zvanično priznavali, pa je zbog toga 2015. godine rađena procena o broju stanovništva. Procenu su radili stručnjaci iz Oebsa i tada su ustanovili da na teritoriji naše opštine živi ukupno 531 Albanac, a da je ukupan broj stanovnika 7.442. U toj proceni su učestvovali stručnjaci iz Amerike, Velike Britanije i Evropske unije“,  ističe Arsić.

On osporava i tvrdnje koje je Osmanijeva iznela da se Albanci iseljavaju zbog „uskraćivanja osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje, prava na rad i stalnog pritiska srpskog režima, a bez prava da se žale“.

„U Medveđi u državnoj upravi od 63 zaposlena sedam je Albanaca, plus u školama i ostalim državnim institucijama. Procentualno gledano, Albanci imaju mnogo više zaposlenih u odnosu na broj koji živi na ovoj teritoriji. Mi sa Albancima ni u politici ni u svakodnevnom životu nikada nismo imali nikakav spor. Nikada nijedna albanska stranka kod nas nije izrazila neke namere, koje su iskazali predstavci Albanaca u Bujanovcu što se tiče Kosova. Albanci imaju sva prava kao i Srbi u Medveđi, koja im garantuje Ustav Srbije“, ističe Arsić.

Arsić ne želi da se upušta u razloge zbog čega je Osmanijeva navela ove lažne podatke, ali dodaje da je sve proverljivo na sajtu i OEBS i drugih državnih i nevladinih organizacija.

Po njegovim rečima, Medveđa je uvek bila naseljena većinski srpskim življem i ne razume zašto ovu opštinu uopšte „ubacuju“ u ovakve priče.

„Nas svrstavaju u tu takozvanu Preševsku dolinu, a ni po jednom osnovu tu ne pripadamo. Geografski smo udaljeni 180 kilometara od Preševa, a od doline nema ni  ‘d ‘. Samo je centar Medveđe u obimu od 375 metra da kažemo ‘dolina’ sve ostalo je planina“, navodi Arsić.

Osmani je navela da je drugi problem „pasivizacija adresa albanskog stanovništva“, zbog čega, kako kaže, Albanci nisu mogli da preduzmu pravne akcije protiv Srbije u slučajevima „kad su kršena njihova prava i kad su diskriminisani na etničkoj osnovi“.

Arsić odgovara da on ne može da utiče ni na koga gde će da živi, jer bi to već bio pritisak i kada su u pitanju Srbi i svi drugi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *