Albanske stranke postigle konačan dogovor za republičke izbore

Bujanovac, Preševo, 19. maj 2020. (Foto arhiva) – Albanske stranke sa juga Srbije su, posle serije sastanaka koji su nekoliko dana trajali u Preševu, a kojima je prisustvovao i ambasador Albanije u Beogradu Ilir Bočka, u utorak popodne postigle konačni dogovor o zajedničkom učešću na republičkim izborima 21. juna, saznaju Bujanovačke.

Tako su predstavnici stranaka koje okupljaju Albance uspeli da prevaziđu međusobne nesporazume i podele, pa će nastupiti pod zajedničkom listom “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”, koju će predvoditi Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Nije bilo nikakvih nesporazuma, razgovarali smo o tehničkim detaljima, poput toga koja će partija da kandiduje žene za listu, i strategije oko sakupljanja potpisa, koje treba da počne posle proslave Bajrama sledeće nedelje, kaže sagovornik Bujanovačkih.

Drugi na listi biće kandidat Alternative za promene Šćiprima Arifija, treći Demokratske partije Nagipa Arifija, četvrti Pokreta za demokratski progres Šćiprima Muslijua, a peti predstavnik iz Preševa.

Za podnošenje izborne liste potrebno je 10.000 glasova a Albanci očekuju najmanje dva mesta u srpskom parlamentu.

Jedan od faktora koji mogu uticati da se ovaj cilj ispuni je i taj što će istog dana biti održani i lokalni izbori, ali činjenica da nema albanske stranke koja će pozivati na bojkot republičkih izbora.

Albanski lideri su sporazum o zajedničkom nastupu sklopili januara u Tirani, pod pokroviteljstvom Genta Cakaja, misnistra inostranih poslova Albanije.

U aktuelnom sazivu parlamenta Albance predstavlja Fatmir Hasani iz PDD.

Prema zakonskim izmenama iz 2004. godine, manjinske partije moraju da pređu samo „prirodni izborni prag“, prema kome je jedan skupštinski mandat jednak broju građana koji su glasali na izborima podeljenom sa ukupnim brojem skupštinskih mandata (250).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *