Živinoprodukt ponovo na nogama, može li Jugokop njegovim stopama

Novi vlasnik uložio milion evra u Živinoprodukt (Foto RTS printskrin)

Bujanovac, 19. maj 2020. – Živinarsku klanicu Živoprodukt iz Ristovca posle stečaja kupila je firma „Dobrovoljci“ pre dve godine i, posle nekoliko promena vlasnika i zakupaca, uložila milion evra i zaposlila 16 radnika, uglavnom meštana koji su i ranije radili ovde, a najavljuju da će do kraja godina posla biti za još 50.

Kako javlja RTS, u Živinoproduktu su pri kraju pripreme za početak kontinuirane proizvodnje,u toku je renoviranje i remont tovnih kapaciteta klanice od 42.000 komada živine dnevno, a kapital je investiran u tehnologiju, remont rashladnih sistema i farme.

„Dobili smo izvozni broj, imamo sve neophodne standarde, sada radimo na tome da implementiramo i najviše standarde koji postoje u oblasti hrane tako da mislimo da ćemo da dostignemo nivo koji zaslužuje da ima jedna klanica u Srbiji“, rekao je za RTS Saša Radović, direktor Živinoprodukta.

Samo pet kilometara odatle, bujanovačka klanica Jugokop i dalje zatvorena čeka obećanja nadležnih o pokretanju proizvodnje.

Prema ranije urađenoj proceni, za pokretanje ove firme, koja bi mogla da bude privredni stub Bujanovca, potrebno je najviše milion evra.

I sam predsednik Republike je prilikom posete Bujanovcu prošle godine rekao da je pokretanje Jugokopa prioritet.

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković rekao je da je pokretanje klanice moguće do kraja 2020, ali se sada čeka na rešavanje pitanja otpadnih voda što mora biti urađeno po svim ekološkim standardima.

Dodao je da Jugokop može da zaposli do 100 radnika.

Stanković je potvrdio i da ima zainteresovanih za kupovinu Jukokopa, a  među najozbiljnijim je Industrija mesa „Biftek“ iz Niša, firma koja u 48 gradova u Srbiji ima preko 120 prodajnih objekata.

Svakako najupućeniji sagovornik na ovu temu, dr Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice Bujanovac, rekao je ranije za Bujanovačke da bi u startu samo 50 radnika, sa savremenom opremom, moglo da ostvari polovinu proizvodnje iz najboljeg perioda rada „Jugokoopa“.

Upućeni znaju da je 80-ih godina, za tri meseca u sezoni, iz „Jugokopa“ na tržište otpremano 150.000 jagnjadi, a projektovani kapaciteti Klanice bili su 16.500 junadi ili 200.000 jagnjadi godišnje.

Predsednik opštine Šaip Kamberi slaže se da Jugokop, uz GMP i Bujanovačku banju može da bude zamajac razvoja Bujanovca, ali se pribojava da u Beogradu ne postoji politička volja za pokretanje ovih firmi.

– Na žalost, i uprkos svih naših inrervencija, država to ne prepoznaje i ne pokazuje interesovanje da se tamo nešto menja“, rekao je Kamberi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *