Pismo srpskih studenata iz Rusije: Ovde je veliko žarište, molimo za pomoć da se vratimo kući

Bujanovac, 22. maj 2020. Grupa od 200 srpskih studenata, koji se trenutno nalaze u Rusiji, bezuspešno pokušava da napusti žarište korona virusa i vrati se u svoju zemlju i posle mnogih apela upućenih vlastima u Srbiji obratili su se javnosti preko Bujanovačkih, sa nadom da će im biti organizovan povratak.

Studenti u pismu navode da je Rusija sada veliko žarište i da se osećaju ugroženo, kao i da je u neke studentske domove, u kojima su smešteni studenti iz Srbije, ušla korona, pa su sada ti domovi zaključani, a studenti praktično zarobljeni.

 

Bujanovačke prenose pismo u celosti:

 

Poštovani,

Pišem u ime svih studenata u Ruskoj Federaciji.

Odlučili smo se na ovaj korak jer nam ništa drugo ne preostaje da bismo se vratili bezbedno kući.

Već mesec dana smo u kontaktu sa Ambasadom Republike Srbije u Moskvi, pokušavajući da dobijemo informacije o sledećem humanitarnom letu i već mesec dana dobijamo odgovor da rade na tome.

Rusija je sada veliko žarište i mi se osećamo ugroženo.

Ranije nismo mogli da odemo kući jer nismo imali potvrde od Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije  da će ispiti biti onlajn  i niko od nas nije hteo da rizikuje da padne godinu ili da izgubi stipendiju.

Kada je potvrda stigla mi pokušavamo svakodnevno da dobijemo informacije i objašnjavamo situaciju u kojoj se nalazimo.

Živimo u studentskim domovima gde higijena nije na zavidnom nivou.

U neke studentske domove je nažalost ušao virus i ti domovi su sada zaključani, a studenti zarobljeni.

Iz njihovog primera se vidi da mere koje su preduzete da ih zaštite nisu ozbiljne i jedan od primera je da prostorije u kojima su boravili oboleli nisu dezinfikovane.

Još jedan od minusa je što mnogi domovi imaju zajedničke tuševe, kuhinje i toalete, tako da se to ne može nazvati samoizolacijom.

Isto tako zdravstveno osiguranje koje imamo nema u svom programu lečenje ukoliko se zarazimo virusom COVID-19.

Između ostalog, ne možemo da računamo na to da komercijalni letovi neće ponovo biti odgađani.

Na početku ovog meseca susreli smo se sa problemom da je AirSerbia pustila karte u prodaju, iako je bilo mnogo naznaka da će se vanredno stanje produžiti.

Ti letovi su otkazani, a novac za karte nije vraćen, nego im je obećano da će leteti kasnije.

A kada će biti to kasnije i dalje je neizvesno.

Prema informacijama sa ruskih portala, velika je verovatnoća da se granice neće otvoriti do početka avgusta.

Republika Srpska organizovala je let za svoje državljane 26. maja, na tom letu ima mesta i za srpske državljane, ali ne za sve nas 200.

Kada smo pitali zašto ne organizuju još jedan avion i izbave nas sve odavde, jer smo svi u istom problemu i svima nam je bitno da se što pre vratimo kući, a ne da biraju kome je bitnije, rekli su da Vlada Srbije ne razmišlja o tome(u prenesenom značenju).

Rešili smo da preduzmemo poslednji korak i da se obratimo medijima u našoj zemlji i na taj način pokušamo da prekinemo ovu zbrku jer nam je dosta preusmeravanja od jednih nadležnih organa ka drugim.

Kada se obratimo Ambasadi Republike Srbije u Moskvi oni nas preusmeravaju na Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, a ovi nazad.

Kada je u Srbiji bilo žarište, molili su nas da ne dolazimo, a kada je žarište ovde, o nama ne brinu i mi sedimo i čekamo već mesec dana, zovemo i molimo, ali nas niko ne čuje ili ne želi da čuje.

Spremni smo da uradimo video u kom ćemo reći iste ove informacije koje sam Vam ja napisala sada.

Unapred zahvalni, studenti iz Ruske Federacije




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *