Albanci danas obeležavaju Dane komandanta Lešija

Bujanovac, 25. maj 2020. (Foto arhiva)- Albanci na jugu Srbije i ovog 25. maja obeležavaju godišnjicu pogibije Ridvana Ćazimija- Kapetana Lešija– jednog od vođa OVPMB koja se 2000/01. godine tokom sukoba sa državnim snagama bezbednosti.

Manifestacija, koju zvanično organizuje Mesna zajednica Veliki Trnovac, počinje u podne, polaganjem venaca na njegovom grobu i posetom muzeju posvećenom Ćazimiju u ovom selu kod Bujanovca.

Završnica manifestacije predviđena je svečanoj akademiji u maloj sali bujanovačkog Doma kulture.Nakon toga sledi odlazak do spomenika na brdu Guri gat iznad ovog sela, gde je 24. maja pre 19 godina poginuo Leši.

Završnica manifestacije predviđena je za 17 sati svečanom akademijom u maloj sali bujanovačkog Doma kulture.

Zbog epidemije covid19 neće biti masovnih sportskih i kulturnih događaja kao ranijih godina.

Ridvan Ćazimi je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koja se 2000. sukobila sa državnim snagama bezbednosti. Sukob je okončan 20. maja naredne godine potpisivanjem Končuljskog sporazuma kojim je predviđena demobilizacija OVPMB.

Ovaj dokument potpisali su tadašnji predstavnici NATO i međunarodne zajednice, dok je jedan od potpisnika sa albanske strane bio Ćazimi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *