Leši okupio albanske političare uoči izbora

Bez političkih govora

Bujanovac, 25. maj 2020. (Foto Bujanovačke)- Ridvan Ćazimi, poznatiji kao Komandant Leši, jedan od vođa Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB), na 19. godišnjicu svoje pogibije u okršajima sa državnim snagama bezbednosti, uspeo je da ponovo okupi albanske političke lidere, članove svoje porodice i nekoliko desetina građana.

Manifestacija Dani Komandanta Lešija održava se danas u Bujanovcu, a počela je polaganjem venaca na njegovom grobu u rodnom Velikom Trnovcu, obilaskom muzeja i mesta pogibije na brdu Guri gat iznad ovog sela. Stotinak metara odatle danas se nalazi baza Vojske Srbije.

Kako javlja saradnik Bujanovačkih, događaju su prisustvovali predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje, njegov stranački kolega Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), ali i Nagip Arifi i Areber Pajaziti, lideri Demokratske partije i Alternative za promene, dve najjače opozicione stranke koje okupljaju Albance.

Niko od njih, međutim, nije držao govor, a jedini koji se obratio skupu kod Lešijevog spomenika na brdu Guri gat bio je u ime organizacionog odbora Mustafa Ališani, predsednik Mesne zajednice Veliki Trnovac.

On je prisutne podsetio da je Ćazimi bio „ne samo lider i vojnik, već i veliki humanista i aktivista“.

Ragmi Mustafa iz NSA je na svom FB profilu objavio da je ovaj dan svake godine „ispunjen tugom, ali i ponosom“, izrazivši želju da se „prošlost nikada ne ponovi“:

„Priča o Komandantu Lešiju je istorija Albanaca Preševske doline, priča o hrabrosti i istini“, napisao je Mustafa.

Dani Komandanta Lešija završavaju se svečanom akademijom u Domu kulture u Bujanovcu, čiji je početak najavljen za 17 sati.

Na mestu pogibije

Zbog epidemije covid19 neće biti masovnih sportskih i kulturnih događaja kao ranijih godina.

Ridvan Ćazimi je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koja se 2000. sukobila sa državnim snagama bezbednosti. Sukob je okončan 20. maja naredne godine potpisivanjem Končuljskog sporazuma kojim je predviđena demobilizacija OVPMB.

Ovaj dokument potpisali su tadašnji predstavnici NATO i međunarodne zajednice, dok je jedan od potpisnika sa albanske strane bio Ćazimi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *